Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Засідання круглого столу за допомогою платформи «Zoom» на тему «Проблемні питання виконання судових рішень»

, опубліковано 23 липня 2020 о 17:43

У засіданні круглого столу взяли участь виконуючий обов’язки заступника начальника Головного управління ДПС в Одеській області Владислав Грабовий, керівники відділів управління правового забезпечення Головного управління ДПС в Одеській області Анастасія Бутрик, Анна Харькіна та управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС в Одеській області Вячеслав Сапожніков.

З ініціативою провести круглий стіл виступив Одеській окружний адміністративний суд. Захід проходив в інтерактивній формі за участю представників державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області, Головного управління ПФУ в Одеській області, Головного управління Держпраці в Одеській області, Південного офісу Держаудитслужби, юридичного департаменту Одеської міської ради та інші.

Під час засідання були обговорені проблемні питання, пов’язані із стягненням коштів з учасників або сторін судового процесу на користь  Державного бюджету України.  

Загальною проблематикою даного питання було визначено необізнаність суб’єктів владних повноважень щодо наявності постанов територіальних органів ДВС про відкриття  виконавчих проваджень через недодержання останніми вимог статті 28 Закону України «Про виконавче провадження». Також, відсутність остаточного стягнення коштів на користь Державного бюджету України з боржників призводить до безперервного листування між стягувачами та органами ДВС, що не уявляє перспектив у погашенні заборгованості.

За результатами проведеного круглого столу вирішено забезпечити плідну співпрацю судів та суб’єктів владних повноважень у наведеному напрямку роботи задля наповнення бюджету.

Адже виконання судового рішення, як завершальна стадія судового провадження, є  елементом права на судовий захист, передбаченого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Про що свідчить практика Європейського суду з прав людини, що право на справедливий суд є ілюзорним, якщо судове рішення залишається невиконаним.