Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Одещини провели семінар для платників податків

, опубліковано 10 липня 2020 о 12:57

Фахівцями Головного управління ДПС в Одеській області за ініціативи Громадської організації «Всеукраїнська професійна асоціація підприємців» проведено семінар з актуальних питань застосування підприємцями новацій податкового законодавства для суб’єктів господарювання Біляївського району.

У заході взяли участь Ірина Васильченко - управління податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування Головного управління ДПС в Одеській області, а також Яніна Какуша, Наталія Михайлова та Світлана Рогачко - податківці Чорноморського управління Головного управління ДПС в Одеській області.

Під час семінару податківці області детально зупинилися на основних нормах Закону України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі – Закон № 533-ІХ), яким внесено зміни до положень Законів України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (далі – Закон № 128-IX) та № 129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» (далі – Закон № 129-IX).

Так, відповідно до пп. 4 та 5 розділу І Закону № 533-ІХ набрання чинності   норми Законів  № 128-IX та №129-IX відтерміновується:

з 19.04.2020 до 01.08.2020 – можливість застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій і збільшення розміру штрафних (фінансових) санкцій;

з 01.10.2020 до 01.01.2021 – запровадження механізму «Кешбек» та обов’язок застосування РРО фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку другої та третьої груп, які провадять ризикові види діяльності;

з 01.01.2021 до 01.04.2021 – обов’язок застосування РРО усіма фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку другої та третьої груп.

Відповідаючи на практичні запитання платників, податківці Одещини надали вичерпні консультації щодо застосування РРО та програмних РРО, документального оформлення розрахункових операцій, аспектів застосування РРО підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування (II та III групи єдиного податку), при реалізації технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту, кодування товарів в РРО первинної реєстрації РРО (подання заяви за формою 1-РРО), подання заяви за формою 20-ОПП для визначення об’єкта оподаткування, укладання договорів з Центрами сервісного обслуговування РРО, офіційного оформлення суб’єктами господарювання найманих працівників та дотримання законодавства при виплаті заробітної плати, тощо.

Платникам податків в котре нагадали, що вони можуть скористатися електронними сервісами ДПС, зокрема Електронним кабінетом (https://cabinet.tax.gov.ua). Зокрема, за допомогою сервісу «Пошук фіскального чека», який функціонує у відкритій частині Електронного кабінету, покупці товарів (споживачі послуг) можуть перевірити достовірність отриманого фіскального чеку та встановити факт його наявності (відсутності) в базі даних ДПС.

Фахівці також проінформували, що з метою реалізації вимог Закону № 128-IX Міністерством фінансів України спільно з ДПС розроблено накази Міністерства фінансів України, якими, зокрема, регулюються питання реєстрації та застосування програмних РРО, запровадження електронного розрахункового документу (чеку). Із текстом зазначених наказів можливо ознайомитись за посиланням: https://www.mof.gov.ua/uk/ppo.

Нагадуємо, що з актуальною інформацією щодо запровадження програмних РРО відповідно до вимог Закону № 128-IX можна ознайомитися в банері «Програмні РРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).

Так, зокрема, у вкладці банеру «Форми ПРРО» розміщено форми електронних документів для програмних РРО, які застосовуються користувачами для реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації програмних РРО, а також під час застосування програмних РРО.