Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники податків Одещини сплатили 5,7 млрд грн єдиного внеску

, опубліковано 08 липня 2020 о 15:50

За січень-червень 2020 року платники Одещини сплатили до бюджету 5,7 млрд грн єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок). Порівняно з відповідним періодом минулого року сплата зросла на 6,8 відсотків або на 366,7 млн гривень.

У червні поточного року до бюджету сплачено 1,1 млрд грн єдиного внеску, що на 4,5 відсотки або на 47 млн грн більше ніж у червні минулого року.

Станом на 01.07.2020 року на податковому обліку в Одеському регіоні  перебувають понад 91 тисяча суб’єктів господарювання - юридичних осіб та 225 тисяч фізичних осіб – підприємців з числа платників єдиного внеску.

Відповідно до статті 1 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок - це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі.

Кошти, сплачені у вигляді єдиного внеску спрямовуються на забезпечення соціальних потреб громадян, а це, насамперед, пенсійні виплати, виплати в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, виплати по безробіттю, виплати у зв’язку з нещасними випадками на виробництві або професійними захворюваннями. 

Звертаємо увагу, що для розрахунку страхового (пенсійного) стажу найманого працівника враховується лише період офіційного працевлаштування та перерахування роботодавцем єдиного внеску за такого працівника. Якщо ж роботодавець не сплачував єдиний внесок, або виплачував заробітну плату в «конверті», цей період найманому працівнику не враховується.

В Головному управлінні ДПС в Одеській області нагадують, що з урахуванням змін, внесених Законом України від 13 травня 2020 року № 591-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)» відповідно до пункту 9 прим.10 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», фізичні особи – підприємці, особи, які провадять  незалежну професійну діяльність  та члени  фермерського господарства, якщо вони не належать  до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску за себе  за періоди з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня 2020 року  та з 01 по 31 травня 2020 року.

Зазначена норма не поширюється на роботодавців.