Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одещина: фізичними особами – підприємцями подано майже 5800 податкових декларацій з плати за землю

, опубліковано 06 липня 2020 о 09:25

Станом на 01.06.2020 року фізичними особами – підприємцями подано 5794 декларації з плати за землю на загальну суму податку 110,3 млн грн. З них, 1298 декларацій з земельного податку на загальну суму 13,1 млн грн та 4496 декларацій з орендної плати за землю на загальну суму 97,1 млн гривень.

В Головному управлінні ДПС в Одеській області нагадують, що порядок обчислення плати за землю визначено статтею 286 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Так, платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, а надалі такий витяг подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

У разі зміни протягом року об'єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.