Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Увага! Податкова декларація збору за місця для паркування транспортних засобів подається за оновленою формою з 01.07.2020 року

, опубліковано 11 червня 2020 о 18:00

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2019 № 550 «Про внесення змін до форми Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів» (далі наказ № 550), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.02.2020 за № 213/34496, викладено у новій редакції Податкову декларацію збору за місця для паркування транспортних засобів (далі - Декларація).

Відповідно до норм п.46.6 ст. 46 розділу ІІ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ  зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності. До визначення нових форм декларацій, які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій, чинні до такого визначення.

Наказ № 550 опубліковано у Офіційному віснику України 13.03.2020 (Офіційний вісник України, 2020, №20).

Отже, Декларація за новою формою у редакції наказу № 550 складається за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося її оприлюднення, тобто за другий квартал 2020 року і відповідно має подаватися з 01.07.2020.

Оновлена форма Декларації складається з двох частин:   

1) Податкова декларація збору за місця для паркування транспортних засобів;

2) Розрахунок податкових зобов’язань збору за місця для паркування транспортних засобів.

         Зазначений розрахунок містить такі нові показники:

-         код та найменування податкової пільги;

-         сума пільги, розрахована пропорційно до періоду користування пільгою;

-         дата початку і закінчення користування пільгою;

-         сума пільги, використаної за цільовим призначенням;

-         площа, на яку поширено пільгу (кв.м).

Крім того, Наказом № 550 змінено порядок розрахунку суми нарахованого збору, а саме: «площа об’єкта оподаткування» х «розмір мінімальної заробітної плати на 01 січня звітного року» х «кількість днів провадження діяльності із паркування транспортних засобів» х «на ставку збору» – «сума податкової пільги».

Збір необхідно розраховувати у розрізі видів об’єкта оподаткування:

- відведені земельні ділянки;

- комунальні гаражі;

- стоянки;

- паркінги (будівлі, споруди, їх частини).