Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Єдиний рахунок для сплати податків

, опубліковано 04 травня 2020 о 09:18

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що 18.04.2020 року набрав чинності Закон України від 13.04.2020 № 559-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 559).

Законом № 559 запроваджується система сплати податків і зборів, передбачених Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року, із змінами і доповненнями (далі - ПКУ) (крім ПДВ та акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування через Електронний кабінет платника податків на єдиний рахунок, який буде відкрито для платника за його згодою (бажанням)  на центральному рівні Державної казначейської служби (ПКУ доповнено ст. 35-1 «Єдиний рахунок»).

Єдиний рахунок для сплати податків та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування запрацює з 1 січня 2021 року.

Також нагадуємо, що з 01.01.2021 також набере чинності інший закон щодо єдиного рахунку – Закон від 04.10.2019 р. №190-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається платниками податків через Електронний кабінет (п. 2 ст. 35-1 ПКУ).

З початком використання єдиного рахунку платник податків зобов’язаний здійснювати сплату грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, єдиного внеску, інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, через єдиний рахунок.  

Використання єдиного рахунку платником податків розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.

У разі відмови платника податків від використання єдиного рахунку таке використання припиняється починаючи з першого числа місяця наступного календарного року (п. 2 ст. 35-1 ПКУ).

Отже, повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку платник має можливість, лише один раз протягом календарного року.

Для платників, які користуватимуться єдиним рахунком, обов’язок зі сплати податків та зборів вважатиметься виконаним з моменту подання ними до банку, в якому вони обслуговуються, розрахункових документів про перерахування на такий рахунок відповідних коштів.

Очікується, що такі новації спростять бізнесу сплату податків та сприятиме зменшенню кількості помилково або надміру сплачених грошових зобов’язань.