Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Одещині до місцевих бюджетів сплачено понад 645 млн грн земельного податку та орендної плати

, опубліковано 23 квітня 2020 о 17:30

За І квартал 2020 року власники (орендарі) земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі до місцевих бюджетів області сплатили 645,6 млн грн земельного податку та орендної плати. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року сума сплати збільшилася на 50,9 млн грн або на 9 відсотків.

Із загальної суми 603,1 млн грн земельного податку та орендної плати сплатили юридичні особи. А фізичні особи до місцевих бюджетів протягом І кварталу поточного року сплатили 42,5 млн гривень.

Нагадаємо, що:

- платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, при цьому об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні та земельні частки (паї), які перебувають у власності;

- платниками орендної плати є орендарі земельної ділянки, а об’єктом оподаткування – земельна ділянка, надана в оренду.

Власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Фізичним особам нарахування відповідних сум земельного податку проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення. Сплачується такий податок фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення.

Юридичні особи самостійно обчислюють суму податкового зобов’язання щодо земельного податку.

Звертаємо увагу! Законом України від 30.03.2020 №540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» внесено зміни до ПКУ.

Детальніше про нововведення щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки можна ознайомитися в Інформаційному листі №9 за посиланням https://tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/414816.html.

Інформаційно! Реквізити нових рахунків для сплати податків, зборів, платежів можна переглянути:

- на субсайті Територіальних органів ДПС в Одеській області вебпорталу ДПС в розділі «Бюджетні рахунки» за посиланням: https://od.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

- у приватній частині Електронного кабінету в меню «Стан розрахунків з бюджетом» платник податків має доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів. При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по кожному виду платежу, зокрема, бюджетний рахунок на поточну дату, МФО банку.