Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одещина: правом на податкову знижку вже скористалися 1233 громадянина

, опубліковано 16 квітня 2020 о 09:22

Впродовж січня-березня 2020 року правом на податкову знижку скористались 1233 громадянина Одеської області. Загальна сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає поверненню складає 3,8 млн гривень.

Із загальної кількості, переважна більшості - 962 громадянина задекларували понесені витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. Сума податку, що підлягає поверненню складає 2,9 млн гривень.

Крім того, 151 громадянин задекларував фактично здійснені протягом звітного (податкового) року витрати на сплату пенсійних внесків за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом. Сума податку, що підлягає поверненню складає 0,4 млн гривень.

Також, 16 громадян області скористалися правом на податкову знижку щодо частини суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом. Сума податку, що підлягає поверненню складає 0,2 млн гривень.

В Головному управлінні ДПС в Одеській області нагадують витрати, за якими фізична особа має право на отримання податкової знижки за 2019 рік:

частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом;

пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям;

сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання;

страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення;

суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій;

суми витрат на оплату державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

суми коштів, сплачених у зв'язку з переобладнанням транспортного засобу;

суми витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним;

суму коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Для отримання податкової знижки за результатами 2019 року необхідно до 31 грудня 2020 року подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за місцем реєстрації в один із наведених способів:

-   особисто або уповноваженою на це особою;

-   засобами електронного зв'язку в електронній формі;

-   або надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Якщо платник податку до кінця року, наступного за звітним, не скористається правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступний податковий рік не переноситься. Податок підлягає поверненню протягом 60 календарних днів з дня подання податкової декларації про майновий стан і доходи.

Звертаємо увагу!

У зв’язку з оголошеним в Україні карантином з метою запобігання поширення вірусу COVID-19 закликаємо платників користуватися електронними сервісами від Державної податкової служби.

Для допомоги платникам податків Державною податковою службою започатковано серію відеоуроків, в яких роз’яснюватиметься як правильно користуватися електронними сервісами.

З відеоуроком присвяченим заповненню декларації про майновий стан і доходи громадян можна ознайомитися за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html.