Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За I квартал 2020 року роботодавці Одещини сплатили 2,8 млрд грн єдиного внеску

, опубліковано 07 квітня 2020 о 12:06

За січень-березень 2020 року платники податків Одеської області сплатили  2,8 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. У порівнянні з I кварталом минулого року надходження збільшились на 15,2 відсотки або на 376,3 млн гривень.

«Зростання сплати по єдиному внеску є результатом сумлінного ставлення роботодавців до сплати податків та зборів із заробітної плати, а також ефективної роботи податківців у напрямі детинізації ринку праці, заходів з погашення заборгованості та підвищення рівня заробітної плати найманих працівників, у тому числі до законодавчо встановленого мінімального рівня», - зазначив виконуючий обов'язки начальника Головного управління ДПС в Одеській області Володимир Астрєйко.

У березні роботодавці Одещини до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування сплатили 967,8 млн грн єдиного внеску, а це на 116 млн грн або на 13 відсотків більше, ніж у березні 2019 року.

В Головному управлінні ДПС в Одеській області нагадують, що відповідно до Закону України від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)» (далі – Закон №533-IX) внесені зміни до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове  державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464-VI).

Так, тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску лише за себе з 01 по 31 березня та з 01 по 30 квітня 2020 року:

-  фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності;

- члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Такі особи можуть самостійно прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за періоди з 01 по 31 березня та з 01 по 30 квітня 2020 року в розмірах та порядку, визначених Законом №2464-VI. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за звітний період, визначений для таких осіб Законом №2464-VI.

Якщо платник вже здійснив оплату внесків за березень та квітень 2020 року, до набрання чинності Законом №533-IX, такі суми зараховуватимуться податковими органами (без будь-яких заяв платників єдиного внеску) у рахунок майбутніх платежів (за умови відсутності у такого платника сум недоїмки, штрафних санкцій та/або пені по цьому внеску), крім випадків самостійного визначення таким платником бази нарахування єдиного внеску за звітний період у Звіті.

Інформаційно:

З 03.01.2020 діють нові рахунки для зарахування єдиного внеску. Інформацію про реквізити нових рахунків 3556 розміщено на субсайті Територіальні органи ДПС в Одеській області вебпорталу ДПС у рубриці «Бюджетні рахунки» за посиланням https://od.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

Відео урок щодо подання звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/414358.html).