Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості справляння у 2020 році плати за спеціальне використання водних біоресурсів

, опубліковано 02 квітня 2020 о 11:02

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що Постановою Кабінету Міністрів України від 12 лютого 2020 року №125 «Про затвердження Порядку справляння плати за спеціальне використання водних біоресурсів і розмірів плати за їх використання» (далі – Постанова) з 03 березня 2020 рокуата публікації в газеті «Урядовий кур’єр» №41) запроваджено справляння плати за спеціальне використання водних біоресурсів (далі – Плата) у порядку та розмірах, затверджених Постановою (далі – Порядок Плати, Розмір Плати).

Відповідно до п. 2 Постанови з дати набрання нею чинності припинено справляння збору за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів (далі – Збір), який справлявся у порядку та розмірах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 06 квітня 1998 року № 449 «Про затвердження Порядку справляння збору за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів і розмірів збору за спеціальне використання» (далі - Порядок Збору, Розмір Збору).

Керуючись п. 3 Постанови, Міністерство енергетики та захисту довкілля зобов’язане привести власні нормативно-правові акти у відповідність з цією Постановою. Зокрема, підлягає приведенню у відповідність до Постанови шляхом скасування Інструкція про порядок обчислення та внесення платежів за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів (далі-Інструкція), затверджена спільним наказом Держкомрибгоспу, Мінекономіки, Мінфіну, Мінекобезпеки та ДПА України від 24.12.1999 № 167/156/299/300/650, зареєстрованим у Мін’юсті 14.01.2000 за № 17/4238, яка була прийнята відповідно до абзацу другого п. 10 Порядку Збору, що втратив чинність з 03 березня 2020 року.

Слід зазначити, що чинні Порядок Плати та Розмір Плати суттєво відрізняються від Порядку Збору та Розміру Збору, наприклад, не передбачається внесення авансу Плати та коригування суми зобов’язань з Плати на раніше понесені витрати.

Порядок Плати визначає процедуру справляння суб'єктами рибного господарства плати за спеціальне використання водних біоресурсів, що є державною власністю.

Плата нараховується суб'єктами рибного господарства щокварталу за фактичний обсяг спеціального використання водних біоресурсів та за конкретний вид водного біоресурсу.

Таким чином, суб'єктами рибного господарства (далі – Платники), які отримали на 2020 рік право спеціального використання водних біоресурсів, обчислюють зобов’язання зі Збору за період з 01 січня 2020 року по 02 березня 2020 року включно за Розмірами Збору, а з 03 березня 2020 року до 31 березня 2020 року включно за Розмірами Плати.

Платники обчислюють та не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом, подають контролюючому органу за місцем реєстрації користувача, як суб’єкта господарської діяльності, зобов’язання окремо зі Зборі та Плати з використанням форми розрахунку, затвердженої додатком до пункту 2.2 Інструкції (далі – Розрахунок), з дотриманням вимог Порядку Збору та Порядку Плати. Другий примірник Розрахунку подається органу рибоохорони Держкомрибгоспу України, в зоні діяльності якого користувач здійснює вилучення водних живих ресурсів.

Суми зобов’язань зі Збору та з Плати суб'єктами рибного господарства вносяться в бюджет не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом (п. 6 Порядку Плати).

Плата не справляється із суб'єктів рибного господарства, які здійснюють вилов водних біоресурсів у науково-дослідних, науково-промислових, дослідно-конструкторських цілях, з метою з'ясування їх санітарно-епідеміологічного стану, контрольний вилов водних біоресурсів для визначення їх стану та запасів, якщо це не пов'язане з отриманням прибутку.

Роз’яснення щодо справляння у 2020 році плати за спеціальне використання водних біоресурсів, доведені листом ДПС України від 30.03.2020 №4872/7/99-00-04-03-01-07.