Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації застосування РРО: в податковій службі Одещини відбувся семінар для платників податків

, опубліковано 10 березня 2020 о 10:00

Фахівці Головного управління ДПС в Одеській області проінформували платників податків про основні аспекти у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій, які запроваджуються з веденням в дію Законів України від 20 вересня 2019 року №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».

Дія вказаних законів не поширюється на мікробізнес. Зміни в законодавстві не торкнулись платників єдиного податку першої групи. Ця категорія суб’єктів господарювання має право не застосовувати РРО, у той час, як всі без виключення фізичні особи-підприємці - платники єдиного податку другої-четвертої групи з 01 січня 2021 року повинні будуть зареєструвати класичні або програмні РРО.

З 19 квітня 2020 року розширяється коло суб’єктів господарювання, для яких застосування РРО обов’язково. Так, зареєструвати та використовувати в своїй діяльності РРО необхідно буде:

- суб’єктам господарювання, які здійснюють торгівлю власного виробництва ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення    та    напівдорогоцінного каміння;

- при здійсненні фізичними особами торгівлі ювелірних  та  побутових    виробів  з дорогоцінних    металів,    дорогоцінного каміння,  дорогоцінного   каміння органогенного   утворення та напівдорогоцінного каміння) за готівкові кошти на ринках;

- при продажу у кіосках, з лотків та розносок газет, журналів та інших видань, листівок, конвертів, знаків поштової оплати, якщо питома вага такої продукції становить понад 50 відсотків загального товарообігу за наявністю продажу підакцизних товарів та технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення.

Платникам єдиного податку другої-четвертої групи, які здійснюють надання платних послуг у сфері охорони здоров'я незалежно від обсягу доходу з 19 квітня 2020 року застосовування традиційного або програмного РРО також обов’язково.

З 01 жовтня 2020 року обов’язкове застосування РРО вводиться й для ФОП - єдинників другої-четвертої групи, які здійснюють:

- реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

- діяльність в ресторанах, кафе, ресторанах швидкого обслуговування;

- діяльність турагенств і туроператорів;

- діяльність готелів та подібних місць тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

- реалізація текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Крім того, платники податків отримали відповіді на питання щодо запровадження з 19 квітня 2020 року програмних реєстраторів розрахункових операцій, як альтернативу класичним.

Нагадуємо, що для застосування програмних РРО ДПС надасть безкоштовне рішення, яким можна буде користуватися в частині фіскалізації розрахункових операцій. Поряд з цим, платники зможуть використовувати програмні РРО доступні на ринку.

На сьогодні триває тестування першого релізу безкоштовного додатку «пРРОсто», розробленого ДПС. Додаток працює тільки в режимі “онлайн”.

Наступні релізи будуть виходити після затвердження нормативної бази та опрацювання пропозицій і зауважень тестувальників. Програмне рішення для смартфонів та планшетів з операційними системами Android та iOS  вже доступне для зареєстрованих тестувальників. Незабаром, додаток буде доступний для завантаження з Google Playmarket та App Store без додаткових запитів.

Запис на тестування відбувається на сайті Кабінету Міністрів України за посиланням https://prrosto.kmu.gov.ua/.

Пропозиції та зауваження можна надіслати безпосередньо через додаток «пРРОсто».

З відповідями на найпоширеніші запитання щодо програмних РРО можна ознайомитися за посиланням.

Податківці також надали відповіді на запитання щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг) в мережі Інтернет.