Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги роботодавців! Приймаєте працівника на роботу - повідомте податкову!

, опубліковано 21 лютого 2020 о 09:58

Головне управлення ДПС в Одеській області нагадує, керівникам підприємств, установ, організацій всіх форм власності та фізичним особам-підприємцям, які використовують найману працю працівників, про обов’язок надсилати повідомлення про прийняття працівника на роботу (далі – Повідомлення) до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором. Таке повідомлення складають при укладанні безстрокового трудового договору, строкового трудового договору та контракту.

Повідомлення подається до податкових органів за місцем обліку підприємства, установи, організації всіх форм власності та фізичної особи-підприємця, як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Способами подачі повідомлення такі:

- засобами електронного зв'язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.

Зразок форми повідомлення про прийняття працівника на роботу затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 р. № 413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу», її також можна завантажити в «Електронному кабінеті» за кодом F3001001.

Разом з тим, повідомлення до податкових органів не надається, якщо:

- з фізичною особою укладається договір цивільно-правового характеру;

- власник виконує функції з управління підприємством;

- фізична особа працює на громадських засадах;

- стажист навчається у роботодавця на підставі договору про стажування, який є різновидом договору цивільно-правового характеру (без укладення трудового договору);

- працівника поновлено на попередній роботі за судовим рішенням;

- працівник виходить з відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки без збереження заробітної плати, оскільки на період відпустки дія трудового договору не припиняється.

Звертаємо увагу роботодавців, що за використання праці найманих працівників з порушенням трудового та податкового законодавства, передбачена відповідальність. Адже офіційне працевлаштування – це захист соціальних інтересів громадян, гарантування права на соціальні виплати та пенсійне забезпечення.