Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обіг підакцизної продукції: типові порушення

, опубліковано 28 листопада 2019 о 11:34

Пріоритетним напрямом діяльності податкової служби Одеської області  є залучення додаткових резервів по сплаті акцизного податку шляхом протидії незаконному обігом спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива, виявлення ймовірних ризиків та схем ухилення суб'єктами господарювання від сплати акцизного податку.

Станом на 01 листопада 2019 року на території Одеської області зареєстровано 4749 суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері виробництва, імпорту, оптової та роздрібної торгівлі пальним, алкогольними напоями, тютюновими виробами.

Зазначеними суб'єктами господарювання отримано 89 ліцензій на виробництво алкогольних напоїв, 53 ліцензії на право здійснення оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, 11485 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, 516 ліцензій на право роздрібної торгівлі пальним та 66 ліцензій на право його зберігання.

За січень-жовтень 2019 року фахівцями управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДПС в Одеській області було проведено 1644 перевірки суб'єктів господарювання. За результатами проведених заходів застосовано штрафних санкцій на загальну суму 21,3 млн гривень.

Основними порушеннями при проведенні перевірок є:

  • роздрібна торгівля підакцизними товарами без наявності ліцензій;

  • торгівля тютюновими виробами за цінами вищими від максимальних роздрібних цін;

  • торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін;

  • зберігання та реалізація товару без марок акцизного податку;

  • порушення ведення обліку підакцизних товарів в місцях реалізації.

З метою контролю за виробництвом алкогольних напоїв проведено 36 перевірок з яких 3 перевірки - обстеження місць зберігання спирту етилового та дистиляту спиртового на право внесення до Єдиного Державного реєстру місць зберігання спирту. За результатами проведених перевірок застосовано фінансових санкцій на загальну суму 2,9 млн гривень.

Основними порушеннями при проведенні перевірок підприємств – виробників алкогольних напоїв є понаднормативні втрати виноматеріалів та надання звітності щодо виробництва алкогольних напоїв з недостовірними даними.

З метою  контролю за обігом палива податківцями області проведено 116 перевірок за результатами яких до бюджету донараховано 8,9 млн.грн. штрафних санкцій. Основними порушеннями при проведенні перевірок підприємств, які здійснюють діяльність у сфері обігу пального є реалізація пального без ліцензії на роздрібну/оптову торгівлю пальним, порушення порядку ведення обліку товарних запасів пального в місцях їх зберігання та реалізації.

Нагадуємо, що про факти незаконного обігу підакцизної продукції можна повідомити скориставшись мобільним додатком «Легальний Акциз».

Інформація щодо виданих, призупинених та анульованих ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, а також реєстр місць зберігання роздрібних партій алкогольних напоїв та тютюнових виробів знаходиться у відкритому доступі та постійно оновлюється на субсайті територіальних органів ДПС в Одеській області офіційного веб-порталу ДПС за посиланням https://od.tax.gov.ua/reestr-vidanih-licenziy.

З переліком суб'єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним можна ознайомитися на офіційному веб-порталі ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/383525.html.