Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Одещини вдосконалюють знання антикорупційного законодавства

, опубліковано 27 листопада 2019 о 16:31

З метою формування однакового підходу до розуміння та застосування норм антикорупційного законодавства, співробітниками управління з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС в Одеській області для спеціалістів відомства проведено чергові навчальні заходи - лекції щодо вимог, заборон та обмежень, передбачених Законом України «Про запобігання корупції».

Під час першої частини заходу податківцям нагадали про типи декларацій, терміни подання та відповідальність за порушення строків звітування. Детально обговорили найпоширеніші питання під час декларування доходів державних службовців та прокоментували помилки, що виникають під час заповнення електронних декларацій. Закцентували увагу на включення до щорічної декларації об’єктів, які перебувають у спільній власності; зазначення інформації про об’єкти декларування членів сім’ї декларанта; об’єкти нерухомості, незавершеного будівництва, транспортні засоби, цінні папери, корпоративні права та подарунки; а також про необхідність подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані протягом року.

У ході другої частини навчання, держслужбовців попередили про перевірку відомостей, поданих у декларації, та відповідальність за подання недостовірних даних. Адже за внесення до декларації завідомо недостовірних відомостей передбачена дисциплінарна, адміністративна або кримінальна відповідальність.

Крім того, до працівників відомства доведено зміни до Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон), внесені Законом України  від 02.10.2019 № 140-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції», які набули чинності з 18.10.2019.

Змінами до Закону доповнено категорію «близькі особи», а саме ними стали: двоюрідні брати і сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка.

Також, зазнало дещо змін поняття «членів сім’ї», відтепер подружжя та неповнолітні діти вважаються членами сім’ї незалежно від спільного проживання.

Серед інших новозмін - можливість подання виправленої декларації не більше трьох разів упродовж семи днів після подання декларації суб'єктом декларування.

Також під час спілкування розглянуто загальні вимоги до поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави, якими вони зобов’язані керуватися під час виконання своїх службових повноважень, відповідно до Загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, затверджених наказом Національного агентства України з питань державної служби від 05.08.2016 № 158, наказу ДПС від 02.09.2019 № 52 «Про затвердження Правил етичної поведінки в органах ДПС», законів України «Про державну службу» та «Про запобігання корупції».