Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деякі питання щодо реалізації прав людини

, опубліковано 19 листопада 2019 о 17:17

З 9 по 13 грудня 2019 року в Україні, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 липня 2019 року №568-р,  буде проходити  Всеукраїнський тиждень права. В рамках його проведення, Головне управління ДПС в Одеській області, надає роз’яснення з актуальних питань реалізації прав і свобод людини та правозахисної діяльності в органах ДПС.

Враховуючи зміст ст. 3 Конституції України «Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави» розглянемо це твердження з огляду на соціально незахищених верств населення, учасників антитерористичної операції/операції Об’єднаних сил, членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб та постраждалих внаслідок даної операції.

Так, розділом IV „Податок на доходи фізичних осіб ” Податкового кодексу України (далі – Кодекс) не передбачено повного звільнення від сплати податку на доходи фізичних осіб жодної категорії платників податку незалежно від соціального статусу, майнового стану.

Разом з тим, статтею 165 Кодексу встановлено перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу будь-якого платника податку.

Пільгове оподаткування платників податку передбачено також шляхом надання податкової соціальної пільги (стаття 169 Кодексу).

Особи, які є учасниками антитерористичної операції, члени їхніх родин та внутрішньо переміщених осіб, як окрема пільгова категорія платників, що мають право на податкові соціальні пільги, статтею 169 Кодексу не визначені.

У той же час такі платники мають право на застосування податкової соціальної пільги, встановленої підпунктом 169.1.1 пункту 169.1 статті 169 Кодексу, для будь-якого платника податку у розмірі, що дорівнює 50 відс. розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, за умови дотримання інших вимог статті 169 Кодексу (крім випадків, коли вони мають право на застосування податкових соціальних пільг з інших підстав, зазначених у пункті 169.1 статті 169 Кодексу: наприклад, як багатодітні батьки або інваліди I або II групи тощо).

До доходів, відмінних від заробітної плати, застосування податкової соціальної пільги Кодексом не передбачено.

Водночас Законом України від 02 вересня 2014 року № 1668-VII „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги ” (далі – Закон № 1668), були внесені зміни та доповнення, спрямовані на вирішення проблемних питань в оподаткуванні податком на доходи фізичних осіб благодійної допомоги, що надається, зокрема, учасникам бойових дій, які брали або беруть участь у антитерористичній операції, та членам їх сімей; учасникам масових акцій громадського протесту в Україні тощо.

Так, пункт 165.1 статті 165 Кодексу доповнено підпунктом 165.1.54, згідно з яким до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума (вартість) благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками – фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції, в порядку, визначеному Законом України „Про благодійну діяльність та благодійні організації ”, на користь:

- учасників бойових дій - військовослужбовців (резервістів, військовозобов'язаних) та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і беруть (брали) безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції; працівників підприємств, установ, організацій, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством, або на користь членів сімей таких учасників бойових дій, які під час участі в антитерористичній операції, участі в забезпеченні її проведення зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я, загинули, померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих під час участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, чи визнані безвісно відсутніми в установленому порядку;

- учасників масових акцій громадського протесту в Україні, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я під час участі в цих акціях у період з 21 листопада 2013 року по 28 лютого 2014 року, а також 2 травня 2014 року в місті Одесі, або на користь членів сімей таких учасників, які загинули чи померли внаслідок отриманих у цей період поранень, контузії чи іншого ушкодження здоров'я або визнані безвісно відсутніми в установленому порядку;

- фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція, та/або вимушено покинули місце проживання у зв'язку з проведенням антитерористичної операції в таких населених пунктах;

- фізичних осіб, які мешкали на території Автономної Республіки Крим та вимушено покинули місце проживання у зв'язку з тимчасовою окупацією території України, визначеної Законом України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України";

б) отриманої благодійниками - фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції в порядку, визначеному Законом України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", для надання благодійної допомоги на користь осіб, визначених у підпункті "а" цього підпункту (безпосередньо таким особам або через Міністерство оборони України, Головне управління Національної гвардії України, Службу безпеки України, Службу зовнішньої розвідки України, Адміністрацію Державної прикордонної служби України, Міністерство внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Адміністрацію Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, через органи управління інших утворених відповідно до законів України військових формувань, їх з'єднання, військові частини, підрозділи, установи або організації, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету), у розмірі, фактично використаному на такі цілі, та на відшкодування документально підтверджених витрат таких благодійників, пов'язаних із наданням зазначеної благодійної допомоги. Правила цього підпункту застосовуються також до благодійної допомоги, отриманої зазначеними благодійниками - фізичними особами у звітному податковому році, що передує року їх внесення до Реєстру волонтерів антитерористичної операції.

Для цілей цього підпункту до членів сімей учасників бойових дій та/або учасників масових акцій громадського протесту в Україні належать: дружина, чоловік, які не одружилися вдруге, батьки, дід та баба (якщо батьки померли), неповнолітні діти, повнолітні діти - інваліди.

Зазначені у цьому підпункті доходи не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників податку до 31 грудня (включно) року, наступного за роком, у якому завершено антитерористичну операцію.

Сума (вартість) зазначеної у цьому підпункті благодійної допомоги, що не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників податку, визначається згідно з підпунктом 170.7.8 пункту 170.7 статті 170 цього Кодексу.

Крім того, підпунктом 1.7 пункту 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу встановлено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 пункту 165.1 статті 165 Кодексу.

Також тимчасово, на період проведення антитерористичної операції, не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення платникам збору – учасникам АТО, визначеним абзацом другим підпункту 1.7 пункту 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу.

Додатково повідомляємо, що підпунктом 281.1.4 пункту 281.1 статті 281 Кодексу встановлено, що від сплати земельного податку звільняються, зокрема, ветерани війни, до яких відповідно до статті 4 Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту ” з урахуванням положень підпунктів 19 та 20 статті 6 цього Закону належать учасники бойових дій, зокрема учасники АТО.

При цьому згідно з пунктом 281.2 статті 281 Кодексу звільнення від сплати земельного податку, передбачене для такої категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, визначеним визначених цією статтею Кодексу.

Довідково: 10 грудня в Україні й в усьому світі відзначається Міжнародний день прав людини. Цього дня у 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини - перший міжнародний документ, який задекларував рівність прав і свобод усіх людей. У ньому вперше в історії людства права людини трактувались як такі, якими кожна людина наділена завдяки факту свого існування і які є невід’ємною складовою людського життя. У Декларації найвищою цінністю було проголошено людське життя, його безпеку, гідність та громадянські, політичні, соціальні, культурні права людини, які кожна держава зобов’язана захищати силою Закону.