Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Іпотечний житловий кредит: чи має право платник податків при реалізації права на податкову знижку підтвердити суму сплачених відсотків меморіальним ордером банківської установи?

, опубліковано 10 жовтня 2019 о 12:26

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що відповідно до п. 175.1 ст. 175 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

Згідно з п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).

Варто зазначити, що відповідно до Закону України від 05.04.2001 № 2346-III «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» із змінами і доповненнями меморіальний ордер - це розрахунковий документ, який складається за ініціативою банку для оформлення операцій щодо списання коштів з рахунка платника і внутрішньобанківських операцій відповідно до цього Закону та нормативно - правових актів Національного банку України.

 Отже, при реалізації права на податкову знижку може бути застосований меморіальний ордер як документ, що підтверджує понесення витрат. Разом з тим, в розрахунковому документі повинно бути зазначено прізвище та ім’я по-батькові такого платника податку, який сплатив проценти за користування іпотечним житловим кредитом, та зазначений документ повинен відповідати умовам оформлення розрахункових документів.

Детальніше на офіційному порталі ДПС України у Загально – доступному ресурсі (ЗІР) у категорії 103 (103.06.01).