Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про заповнення платіжної інструкції під час сплати податків та зборів на бюджетні рахунки

, опубліковано 09 вересня 2024 о 08:45

Ширяївська ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області повідомляє, що порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції затверджено наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 №148. Зокрема, документом визначено, що під час сплати податків, зборів на бюджетні рахунки платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює такі поля: 

«Код виду сплати»; 

«Додаткова інформація запису». 

У полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати,  (додаток 1 до Порядку); у полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі. 

Необхідно звернути увагу, що у разі самостійного погашення податкового боргу у полі «Код виду сплати» при сплаті коштів платниками у рахунок погашення податкового боргу / заборгованості необхідно зазначити код сплати  140.

У полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів в рахунок погашення податкового боргу  у довільній формі. 

Наприклад:

Код виду сплати: 140

Додаткова інформація: сплата податкового боргу по земельному податку з фізичних осіб.

Якщо платником не зазначено або зазначено код виду сплати, який відсутній у додатку 1 до Порядку №148, вважається, що платник сплатив грошове зобов’язання / єдиний внесок за кодом виду сплати 101

Крім того у випадках, передбачених законодавством, при здійсненні сплати платежів платник має право ініціювати платіжну операцію за фактичного платника та/або на користь фактичного отримувача коштів шляхом надання платіжної інструкції надавачу платіжних послуг платника.

У такому випадку платіжна інструкція, крім обов’язкових реквізитів, визначених у пункті 37 розділу II Інструкції НБУ № 163, повинна містити реквізит «Код фактичного платника».