Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Окнянською ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області спільно з Окнянською селищною радою було проведено робочу зустріч

, опубліковано 29 серпня 2024 о 08:46

У заході взяли участь голова Окнянської селищної ради Олег Бєлоус, заступник селищної голови з питань діяльності виконавчих органів Окнянської селищної ради Євгеній Ковтун, начальник Окнянської державної податкової інспекції Головного управління ДПС в Одеській області Володимир Перішков, голови старостинських округів.

Начальник Окнянської державної податкової інспекції Головного управління ДПС в Одеській області Володимир Перішков проінформував громадськість про оподаткування аграріїв податком на доходи фізичних осіб у вигляді мінімального податкового зобов’язання, що підлягає сплаті фізичними особами з 01 січня 2022 року.

Володимир Перішков повідомив про запровадження мінімальної величини податкового зобов'язання з плати податків, зборів і платежів. Відповідно до п. 64 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України  першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, був 2022 рік. Даний податок суттєво збільшує надходження коштів до бюджету, адже сільськогосподарські товаровиробники, які здійснюють виробництво та реалізацію власної сільськогосподарської продукції та/або користуються земельними ділянками, віднесеними  до сільськогосподарських угідь, сплачують податки від такої діяльності на рівні загальної суми, яка не може бути меншою від мінімальної величини податкового зобов'язання.

Платником у частині МПЗ є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (п.п. 162.1.11 п. 162.1 ст. 162 Кодексу).

Підпунктом 170.14.3 п. 170.14 ст. 170 Кодексу встановлено, що визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним.

Начальник державної податкової інспекції звернув увагу, що платниками податку до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

До загальної суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів для платника податку – фізичної особи включаються: податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції; земельний податок за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь (п.п. 170.14.5 п. 170.14 ст. 170 Кодексу).

Фізичні особи, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, вже отримують податкове повідомлення-рішення з детальним розрахунком суми річного податкового зобов’язання з податку за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь.

За результатами даної зустрічі надані доручення головам старостинських округів на підлеглих територія провести відповідну роботу з платниками податку щодо своєчасної сплати  мінімального податкового зобов'язання та недопущення податкового боргу.