Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відкриття Казначейством бюджетних рахунків!

, опубліковано 30 липня 2024 о 11:17

Ренійська ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області нагадує, що відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України здійснюється відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 22.06.2012 № 758 (зі змінам та доповненнями) , яким затверджено Порядок відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України (далі – Порядок).

Порядком встановлені загальні процедури  відкриття (закриття) рахунків в органах Казначейства розпорядникам і одержувачам бюджетних коштів, відокремленим структурним підрозділам розпорядників бюджетних коштів, підприємствам, установам, організаціям, фізичним особам – підприємцям, а також органам, що контролюють справляння надходжень бюджету та органам місцевого самоврядування.

Бюджетні рахунки відкриваються щорічно на початок нового бюджетного періоду відповідно до закону про Державний бюджет України та рішень про місцеві бюджети. У разі неприйняття або несвоєчасного прийняття закону про Державний бюджет України (рішення про місцевий бюджет) діють рахунки попереднього бюджетного періоду. Спеціальні реєстраційні рахунки, на яких зберігаються залишки коштів для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення, відкриваються у наступному бюджетному періоді відповідно до законодавства України.

Рахунки не вважаються відкритими та закритими без дозволу керівника (заступника керівника) і головного бухгалтера (заступника головного бухгалтера) органу Казначейства.

Під час відкриття бюджетних рахунків для операцій з бюджетними коштами розпорядники бюджетних коштів (одержувачі бюджетних коштів) та відокремлені підрозділи / відокремлені структурні підрозділи розпорядників бюджетних коштів (одержувачів бюджетних коштів), які не мають відкритих рахунків в органі Казначейства, подають такі документи:

1) заяву про відкриття рахунків (додаток 5 до Порядку) за підписом керівника та головного бухгалтера або інших посадових осіб, яким відповідно до картки зі зразками підписів та відбитка печатки, оформленої з дотриманням вимог розділу IV Порядку, надано право першого та другого підписів;

2) картку зі зразками підписів та відбитка печатки (додаток 6 до Порядку) відповідно до розділу IV Порядку. До картки включаються зразки підписів осіб, яким відповідно до законодавства України або установчих документів надано право розпоряджатися рахунками та підписувати платіжні, розпорядчі та інші документи, які подаються в процесі казначейського обслуговування клієнтів. До картки включається зразок відбитка печатки.

Відокремлені підрозділи / відокремлені структурні підрозділи розпорядників бюджетних коштів (одержувачів бюджетних коштів) також подають довідку про погодження відкриття рахунка (додаток 7 до цього Порядку) від розпорядника бюджетних коштів (одержувача бюджетних коштів), до складу якого входить відокремлений підрозділ / відокремлений структурний підрозділ.

До розпорядників бюджетних коштів, які обслуговуються централізованими бухгалтеріями та прийняли рішення про відкриття окремих рахунків відповідно до законодавства України, застосовуються вимоги, визначені для розпорядників бюджетних коштів.

Документи на відкриття рахунків подають до органу Казначейства із супровідним листом особи, які мають відповідні повноваження та право першого або другого підпису.

Органи Казначейства перевіряють подані документи щодо:

1) правильності оформлення заяви про відкриття рахунків. Підписи осіб на заяві про відкриття рахунків мають бути розшифровані з обов'язковим зазначенням власного імені, прізвища та ідентифіковані з підписами в картці зі зразками підписів та відбитка печатки;

2) відповідності даних, наведених у картці зі зразками підписів та відбитка печатки, вимогам, визначеним пунктом 1 розділу IV Порядку;

3) відповідності посвідчувальних написів нотаріуса на документах формам, визначеним законодавством України.

Клієнт після отримання повідомлення про відкриття рахунків (додаток 9 до Порядку) протягом п'яти робочих днів з дати отримання такого повідомлення подає до органу Казначейства у двох примірниках перелік рахунків (додаток 8 до Порядку), якими можуть розпоряджатися зазначені у картці зі зразками підписів та відбитка печатки особи, та засвідчений підписами осіб, яким надано право підпису. 

У разі зміни місцезнаходження або місця обслуговування клієнта, внаслідок чого змінюється орган Казначейства, в якому клієнт перебуває на обслуговуванні, укладається договір з органом Казначейства за новим місцезнаходженням / місцем обслуговування клієнта.

Клієнт має право прийнято рішення щодо дистанційного обслуговування, про що він обов’язково  повідомляє органу Казначейства шляхом надання листа за підписом керівника та відбитки печатки.

У разі зміни місцезнаходження або місця обслуговування клієнта, внаслідок чого змінюється орган Казначейства, в якому клієнт перебуває на обслуговуванні, укладається договір з органом Казначейства за новим місцезнаходженням / місцем обслуговування клієнта.

Процедура закриття рахунків в органах Казначейства  викладено у розд. V11 Порядку.