Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роботодавцям Одещини про легалізацію заробітної плати

, опубліковано 30 травня 2024 о 15:25

Фахівцями управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області на постійній основі проводяться заходи щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення на 2024 – 2025 роки з суб’єктами господарювання – платниками податків, що нараховують працівникам заробітну плату менше мінімальної, про неприпустимість порушення законодавства про працю та негативних наслідків нелегальних трудових відносин.

Роботодавцям нагадують, що мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці. Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (ст.ст. 3-3 прим.1 Закону України від 24.03.1995 № 108/95-ВР «Про оплату праці», далі – Закон № 108).

Згідно з Бюджетним кодексом України розмір мінімальної заробітної плати визначається Законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Відповідно до ст.ст. 35-36 Закону № 108, контроль за додержанням законодавства про оплату праці здійснюють центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та податкові органи. Податкові органи мають право на проведення перевірки без попереднього попередження платника у випадках, передбачених законодавством. За порушення законодавства про оплату праці винні особи притягаються до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством.