Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів від продажу рухомого майна

, опубліковано 26 квітня 2024 о 10:21

Ширяївська ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області нагадує, що відповідно до п.п.164.2.4 п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України (із змінами) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст.172 та ст.173 ПКУ.

Отриманий платником податку дохід від продажу (обміну) протягом звітного року одного з об’єктів рухомого майна, у вигляді легкового автомобіля або іншого транспортного засобу, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Отриманий платником податку дохід від продажу (обміну) протягом звітного року другого об’єкта рухомого майна, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс та військовим збором 1,5 відсотків.

Отриманий платником податку дохід від продажу (обміну) протягом звітного року третього та наступних об`єктів рухомого майна, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс та військовим збором 1,5 відсотків.

Отже, якщо дохід від здійснення операцій з рухомим майном підлягає оподаткуванню, виникає обов’язок подання Податкової декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік до органу ДПС за місцем реєстрації проживання до 01 травня 2024 року.

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет платника у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи» або через мобільний застосунок «Моя податкова». Скористатись зазначеними сервісами зможуть особи, які ідентифіковані за особистим електронним підписом, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.