Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо оподаткування доходу у вигляді вартості успадкованого майна

, опубліковано 17 квітня 2024 о 11:31

Овідіопольська ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області повідомляє, що відповідно до положень Податкового кодексу України (із змінами, далі – ПКУ) особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці (обдаровувані), які отримали спадщину (подарунок).

Дохід у вигляді вартості успадкованого (отриманого в подарунок) майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) в межах, що підлягають оподаткуванню, включається спадкоємцями (обдаровуваними) до складу загального річного доходу платника податку і зазначається в річній Податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), крім спадкоємців-нерезидентів (обдаровуваних-нерезидентів), які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини (подарунка) або в сільських населених пунктах – до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, і спадкоємців (обдаровуваних), які отримали в спадщину (подарунок) об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО (абз. 2 п.п 174.3. ПКУ).

Таким чином, у разі отримання спадщини (подарунка) спадкоємець (обдаровуваний) зобов’язаний до 01 травня року, наступного за роком отримання спадщини (подарунка), подати Декларацію до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси платника податку, тобто за місцем реєстрації (за паспортом) або місцем переважного проживання громадянина, і сплатити податок до бюджету, крім спадкоємців-нерезидентів (обдаровуваних-нерезидентів), які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини (подарунка).

Спадкоємцю-нерезиденту нотаріус видає свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату таким спадкоємцем податку з вартості об’єкта спадщини. Обдаровуваному-нерезиденту видається нотаріально посвідчений договір дарування.

Ця інформація відображається нотаріусами в додатку 4ДФ.

Інформація про видачу свідоцтва про право на спадщину (посвідчений договір дарування) відображається нотаріусом за такими ознаками:

- за ознакою «113»: про отримання будь-якого об’єкта спадщини (подарунка) членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення;

- за ознакою «114»: про отримання будь-якого об’єкта спадщини (подарунка) не членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення;

- за ознакою «115»: про отримання будь-якого об’єкта спадщини (подарунка) від нерезидента або отриманий нерезидентом;

- за ознакою «116»: про отримання спадщини (подарунка) у вигляді рухомого та нерухомого майна, коштів особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування; про отримання спадщини (подарунка) у вигляді рухомого та нерухомого майна дитиною-інвалідом.