Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Савранська ДПІ: особливості оподаткування об’єктів спадщини

, опубліковано 08 березня 2024 о 10:13

Фахівці Савранської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області, в рамках кампанії декларування доходів громадян, отриманих протягом 2023 року, інформують щодо особливостей оподаткування податком на доходи фізичних осіб об’єктів спадщини.

Дохід, отриманий платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав регулюється ст. 174 Податкового кодексу України (із змінами, далі – ПКУ).

Оподаткування об’єктів спадщини залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу платника.

Так, відповідно до п. п. 174 п. 174.2 ст. 174 ПКУ об’єкти спадщини оподатковуються за нульовою ставкою, зокрема, що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

За ставкою 5 відс, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ, оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не зазначені у п. п. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 ПКУ.

Ставка 18 відс, визначена п. 167.1 ст. 167 ПКУ, застосовується для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця – нерезидента, та для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем – нерезидентом від спадкодавця – резидента.

Фізичні особі, які отримали дохід у вигляді спадщини (подарунку), що оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість (суму) такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Фізичні особи які отримали спадщину, що оподатковується за ставками 5 відс та 18 відс, зобов’язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року до 01 травня 2024 року.

Нагадуємо, що подання звітності через електронні сервіси ДПС, зокрема «Електронний кабінет» не потребує встановлення додаткового програмного забезпечення та є одним з найбільш швидких, зручних та безпечних способів подачі звітності в умовах дії правового режиму воєнного стану.