Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання застосування РРО/ПРРО: «гаряча лінія» в Кілійській ДПІ

, опубліковано 12 вересня 2023 о 10:52

В Кілійській ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», щодо особливостей застосування РРО/ПРРО.

На запитання платників відповідала старший державний інспектор Кілійської ДПІ Світлана Шарандаченко. В ході сеансу було надано відповіді на наступні питання:

 

Питання: Який порядок реєстрації ПРРО?

 

Відповідь: Застосування ПРРО регулюється Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547» із змінами та доповненнями.

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган шляхом подання  форми № 20-ОПП.

Для реєстрації ПРРО складається Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604) за основним місцем обліку суб’єкта господарювання та відправляється до фіскального сервера засобами Електронного кабінету, або засобами телекомунікацій.

Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО.

За наявності підстав для відмови в реєстрації ПРРО фіскальний сервер формує повідомлення про відмову в реєстрації ПРРО із зазначенням підстав для такої.

Фіскальний номер ПРРО не змінюється у разі перереєстрації ПРРО, внесенні змін у дані про ПРРО і зберігається за ПРРО до дати скасування його реєстрації.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє шляхом подання повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО за формою № 5-ПРРО (J/F1391802).

 

Питання: Де знайти інструкцію зі встановлення та налаштування ПРРО?

 

Відповідь: Покрокову інструкцію зі встановлення та налаштування ПРРО можливо знайти на головній сторінці офіційного вебпорталу «Державна податкова служба України» у банері «Програмні РРО» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy-/ та https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/fiskalniy-dodatok-prrosto/.

 

Питання: Як визначити тип ПРРО для заповнення форми № 1-ПРРО?

 

Відповідь: При заповненні пункту 4 «Дані щодо ПРРО» заяви про реєстрацію ПРРО за формою № 1-ПРРО можна вибрати один із таких типів ПРРО:

Стаціонарний – встановлений на конкретну господарську одиницю, що використовується за адресою, яка зазначена в пункті 3 у формі № 1-ПРРО;

Пересувний – зареєстрований на конкретну господарську одиницю, яка може використовуватись по всій території України (наприклад, автомобіль);

Інтернет-торгівля – ПРРО встановлений на конкретну господарську одиницю і використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній Заяві за ф. №1-ПРРО, при його застосуванні можливе залучення касира (інтернет-магазин (сайт));

Каса самообслуговування – ПРРО встановлений на конкретну господарську одиницю та використовується за адресою, зазначеною в пункті 3 у формі №1-ПРРО, при цьому його застосування не передбачає залучення касира (наприклад, платіжний термінал).