Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В яких випадках у складі податкової декларації платника ЄП - ФОП за податковий (звітний) рік подається Додаток 2 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік»?

опубліковано 19 червня 2023 о 10:24

Арцизька ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області інформує, що відповідно до п. п. 14.1.114 прим. 2 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (із змінами, далі - ПКУ), мінімальне податкове зобов'язання - мінімальна величина податкового зобов'язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов'язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції, та/або з власністю, та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до ПКУ. Сума мінімальних податкових зобов'язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить, зокрема, одній фізичній особі, у тому числі фізичній особі - підприємцю, є загальним мінімальним податковим зобов'язанням.

Мінімальне податкове зобов'язання щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої проведена, та мінімальне податкове зобов'язання щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена, обчислюється за формулами, наведеними у ст. 38 прим. 1 ПКУ.

Частиною другою ст. 22 Земельного кодексу України (із змінами) встановлено, що до земель сільськогосподарського призначення належать:

а) сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги);

б) несільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель інших категорій, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі під об'єктами виробництва біометану, які є складовими комплексів з виробництва, переробки та зберігання сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо).

Особливості визначення загального мінімального податкового зобов'язання платників єдиного податку встановлено ст. 297 прим. 1 ПКУ.

Форма податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (із змінами, далі - Декларація).

Одним із додатків, який подається разом з Декларацією, є Додаток 2 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік» (далі - Додаток 2).

Згідно з приміткою 1 до Додатка 2 та п. 297 прим. 1.1 ст. 297 прим. 1 ПКУ платники єдиного податку - власники, орендарі, користувачі на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов'язані подавати Додаток 2 з розрахунком загального мінімального податкового зобов'язання у складі Декларації за податковий (звітний) рік.

Отже, у складі Декларації за податковий (звітний) рік Додаток 2 подається платниками єдиного податку у разі наявності у них земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножать, пасовищ та перелогів), які:

належать їм на праві власності та/або користування (оренда, суборенда, емфітевзис, постійне користуванням) та використовуються для провадження господарської діяльності;

належать головам сімейних фермерських господарств і членам таких сімейних фермерських господарств на праві власності та/або користування та використовуються такими сімейними фермерськими господарствами.