Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платникам ПДВ

, опубліковано 28 грудня 2022 о 12:09

Татарбунарська ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області звертає увагу платників на особливості оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів, включених постановою Кабінету Міністрів України від 09.11.2022 № 1260 до Переліку товарів, які звільняються від оподаткування ПДВ відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 224 (далі - Постанова № 224), якщо часткова оплата за такі товари надійшла до дати їх включення до Постанови № 224, а відвантаження здійснюється після такої дати.

Відповідно до підпунктів "а" та "в" п. 185.1 ст. 185 розд. V Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI (далі - ПКУ) об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 розд. V ПКУ, а також операції з ввезення товарів на митну територію України.

Постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 розд. I ПКУ).

Згідно з п. 71 підрозд. 2 розд. XX ПКУ тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 року № 224 (далі - Перелік № 224) (з урахуванням змін і доповнень, внесених, зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 09 листопада 2022 року № 1260 (далі - Постанова № 1260), яка прийнята на виконання п. 71 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

Відповідно до п. 187.1 ст. 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку. Для документів, складених в електронній формі, датою оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку, вважається дата, зазначена у самому документі як дата його складення відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", незалежно від дати накладення електронного підпису.

На дату виникнення податкових зобов'язань платник ПДВ зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений ПКУ термін (п. 201.1 ст. 201 ПКУ).

У разі звільнення від оподаткування у податковій накладній робиться запис "Без ПДВ" з посиланням на відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи ПКУ та/або міжнародного договору, якими передбачено звільнення від оподаткування податком (п. 201.3 ст. 201 розд. V ПКУ).

Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) (п. 201.7 ст. 201 розд. V ПКУ).

Таким чином, при визначенні порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг слід керуватися нормами ПКУ, які діють на дату визначення податкових зобов'язань з ПДВ за такою операцією, тобто на дату настання "першої події".

Ця вимога законодавства застосовується незалежно від того, чи містять договори та первинні документи, складені на постачання таких товарів, положення щодо необхідності нарахування ПДВ, чи ні, а також незалежно від дати укладення таких договорів.

Отже, якщо часткова попередня оплата ("перша подія") товарів, які включені відповідно до Постанови № 1260 до Переліку № 224, здійснювалася до дати такого включення (до 11.11.2022), то така операція не звільнятиметься від оподаткування ПДВ на підставі п. 71 підрозд. 2 розд. XX ПКУ. На суму такої часткової попередньої оплати на дату отримання коштів ("перша подія") постачальник повинен був скласти податкову накладну з нарахуванням ПДВ із зазначенням у відповідній графі такої податкової накладної частини кількості товару, за яку до 11 листопада 2022 року було отримано часткову попередню оплату.

Фактичне відвантаження товарів у періоді дії режиму звільнення від оподаткування податком на додану вартість в межах отриманої часткової попередньої оплати ("друга подія") не зумовлює у платника податкових наслідків у частині податку на додану вартість.

Якщо у періоді дії режиму звільнення від оподаткування податком на додану вартість відбувається відвантаження товару понад обсяг отриманої часткової оплати, то на неоплачену частину товарів складається податкова накладна з позначкою "Без ПДВ".