Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з фізичних осіб

опубліковано 15 листопада 2022 о 11:57

Ренійська ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області повідомляє, що відповідно до пп.266.1.1 п.266.1 ст.266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ), платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. 

Не є об’єктами оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зокрема, будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до групи «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісництва та рибного господарства» (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000,  та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку (абзац «ж» пп. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 ПКУ). 

Згідно  з п.п.14.1.235 п.14.1 ст.14 ПКУ, сільськогосподарський товаровиробник - юридична особа незалежно від організаційно-правової форми або фізична особа - підприємець, яка займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання. 

Таким чином, у разі, якщо фізична особа займається виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання але не знаходиться на обліку в органах податкової служби як підприємець, вона не має права користатися пільгою, передбаченою абзацем «ж» підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 ПКУ та повинна сплачувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на загальних засадах.