Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відповіді на актуальні питання щодо РРОПРРО під час «гарячої лінії»

, опубліковано 04 листопада 2022 о 10:25

Під час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо застосування РРО/ПРРО, на запитання платників податків відповідала старший державний інспектор Білгород-Дністровської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області Марина Копилова.

Питання: Чи потрібно вести КОРО при використанні ПРРО?

Відповідь: Використання книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) передбачено лише для класичних РРО, на період відсутності електроенергії або виходу касового апарату з ладу. У випадку використання ПРРО, на період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером ДПС, проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн. На період виходу з ладу програмного РРО проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей. Тому КОРО не використовується для ПРРО.

Питання: Чи потрібно роздруковувати та зберігати Z-звіти?

Відповідь: Фіскальний звітний чек (Z-звіт) створюється ПРРО щоденно. Z-звіт підлягає реєстрації на фіскальному сервері ДПС. Після передачі до фіскального сервера Z-звіту й отримання відповідного підтвердження від фіскального сервера, його зберігання відбувається в зручний для суб’єкта господарювання спосіб. Z-звіти потрібно зберігати в електронній формі або роздрукованими не менш як 1095 днів.

У випадку збереження Z-звітів в електронній формі установа/підприємство зобов’язана(е) визначити та затвердити внутрішнім документом місце, спосіб та формат їх зберігання, який має забезпечувати візуальний перегляд щоденних Z-звітів представниками ДПС, а також відповідальну за зберігання цих чеків особу.

Питання: Який термін дії ПРРО?

Відповідь: ПРРО має необмежений термін дії і діє до дати скасування його реєстрації, виключення з Реєстру та закриття фіскального номера, який не підлягає використанню надалі (наказ Мінфіну від 23.06.2020 № 317).
Скасування реєстрації ПРРО відбувається через подання заяви встановленої форми: “Заяви про реєстрацію ПРРО” за формою № 1-ПРРО з позначкою “Скасування реєстрації”, або на підставі “Повідомлення” за формою № 2-ПРРО з позначками “несправність”, або “крадіжка пристрою чи компрометація ключа”.