Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деякі особливості подання податкової декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

, опубліковано 01 серпня 2022 о 13:30

Березівська ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області нагадує, що форма Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 408 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.11.2018 № 897) (далі – Декларація).

Згідно з приміткою 6 до Декларації відповідно до п.п. 266.7.5 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями платник податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Податок), подає Декларації до відповідних контролюючих органів за місцезнаходженням об’єкта(ів) оподаткування, в яких перебуває на обліку платником такого податку (за основним та/або неосновним місцем обліку).

У разі створення об’єднаної територіальної громади, до якої входять територіальні громади адміністративно-територіальних одиниць, розташованих у різних районах, Декларація надається до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням адміністративного центру об’єднаної територіальної громади.

Водночас в умовах проведення адмінреформи (згідно з розпорядженнями Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року №№ 707-р - 730-р про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад областей) у разі створення територіальної громади у містах з районним поділом згідно з розподілом повноважень між контролюючими органами, що обслуговують райони міста, визначено один контролюючий орган, який уповноважений на адміністрування місцевих податків і зборів, у т.ч. Податку.

Враховуючи зазначене, якщо об’єкти нерухомості знаходяться на території територіальної громади у місті з районним поділом в різних районах такого міста, Декларація надається до контролюючого органу, який уповноважений на адміністрування Податку у місті з районним поділом.

Інформацію про такий контролюючий орган можна отримати у будь-якому контролюючому органі такого міста.

Разом з цим зазначаємо, що у разі подання декларації до іншого контролюючого органу міста платнику надійде повідомлення про ДПІ, яка для створеної у місті територіальної громади, код КОАТУУ якої зазначений платником у Декларації, визначена відповідно до розподілу повноважень для адміністрування Податку. У такому разі повторне надання Декларації до «правильної» уповноваженої ДПІ не потрібне.

Довідково: Режим роботи та контактні дані Центрів обслуговування платників Одещини за посиланням https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/579699.html