Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чорноморська ДПІ: «гаряча лінія» з питань застосування РРО/ ПРРО

, опубліковано 30 червня 2022 о 15:47

У Чорноморській ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО платниками єдиного податку.

На запитання платників податків відповідав старший державний інспектор  Чорноморської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області Олександр Дубач.

Надаємо відповіді на запитання платників податків:

Питання: Які підприємці-платники єдиного податку мають застосовувати РРО/ПРРО у 2022 році?

Відповідь: з 1 січня 2022 року підприємці – платники єдиного податку другої-четвертої груп у разі проведення готівкових розрахунків зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій, крім спрощенців першої групи.

Питання: Чи застосовуються штрафи за незастосування РРО/ПРРО у період воєнного стану?

Відповідь: шрафні санкції за невикористання РРО/ПРРО не застосовуються до завершення воєнного стану, окрім санкцій за порушення під час продажу підакцизних товарів, зокрема штраф у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян у разі проведення через РРО/ПРРО розрахункових операцій без режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної категорії згідно УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості.

Питання: Чи потрібно застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні торгівлі на території села?

Відповідь: платники єдиного податку звільняються від обов’язку застосування РРО/ПРРО, якщо ними не здійснюється торгівля підакцизними товарами, не здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через інтернет, сільськими, селищними  радами прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО/ПРРО на території села, селища. У разі незастосування РРО/ПРРО такі платники використовують книгу обліку розрахункових операцій на господарську одиницю з розрахунковими квитанціями.

Питання: Чи потрібно застосовувати РРО/ПРРО якщо – платники єдиного податку другої-четвертої груп здійснюють виключно безготівкові розрахунки?

Відповідь: платники єдиного податку, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі шляхом перерахування коштів за товар чи послугу банківським переводом з розрахункового рахунку покупця на розрахунковий рахунок продавця, чи шляхом внесення готівки через касу банку, не зобов’язані застосовувати РРО.

Питання: Як працювати з ПРРО, якщо тривалий час відсутній звязок з інтернетом?

Відповідь: на період дії воєнного стану проводити розрахункові операції на ПРРО в режимі офлайн дозволяється понад строки, що визначені у ст. 5 Закону про застосування РРО. Можливо не дотримуватись норм – 36 годин поспіль і не більше ніж 168 годин протягом місяця. Тож під час дії воєнного стану можливо не зважати на наявність або відсутність інтернету, застосовуйте ПРРО під час кожної розрахункової операції з використанням фіскальних номерів з діапазону, сформованого сервером ДПС.