Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування РРО/ПРРО фізичними особами – підприємцями у 2022 році під час «гарячої лінії» в Кілійській ДПІ

, опубліковано 23 лютого 2022 о 10:51

Начальник Кілійської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області Іван Веліков провів сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Застосування РРО/ПРРО фізичними особами – підприємцями у 2022 році».

Найбільш актуальними були такі питання:

Питання: Дії субєкта господарювання, якщо при завантаженні ПРРО на Windows, приходить помилка «Обраний каталог не містить секретних ключів та/або відсутні чинні сертифікати або вказаний пароль неправильний»?

Відповідь: Якщо при завантаженні програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) на Windows приходить помилка «Обраний каталог не містить секретних ключів та/або відсутні чинні сертифікати або вказаний пароль неправильний», то це свідчить про те, що в обраному каталозі відсутні секретний ключ або сертифікат кваліфікованого електронного підпису або касиром вказано невірний пароль.

Суб’єкту господарювання необхідно переконатись, що в обраному каталозі знаходяться тільки:

1-файл ключа;

1-файл сертифіката.

При цьому, обраний каталог не повинен містити інших файлів, ключів, сертифікатів.

З метою запобігання виникнення помилок при завантаженні ПРРО суб’єкту господарювання слід вірно вводити пароль від вказаного ключа.

Питання: Як пов’язуються між собою ПРРО, господарські одиниці та касири?

Відповідь: Програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО) реєструється на окрему господарську одиницю, реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку).

Касир, що здійснює розрахункові операції засобами такого ПРРО, має засвідчувати відкриття зміни, проведення розрахункової операції шляхом накладання на повідомлення про відкриття зміни, розрахунковий документ/Z-звіт свого електронного підпису або електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО (J/F1391802). Форма розміщена в розділі «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету.

Питання: Дії продавця, який продає товарів з різними видами оплати, чи потрібен РРО або ПРРО?

Відповідь: У разі продажу товарів з повною передплатою на поточний рахунок продавця у форматі IBAN фіскальний чек через РРО/ПРРО може не видаватись. В поштове відправлення вкладається документ на товар: товарний чек, накладна тощо.

У разі здійснення попередньої оплати з використанням платіжних карток така операція є розрахунковою у розумінні Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року №265/95-ВР і вимагає видачу фіскального чека, який може бути вкладений в поштове відправлення або надісланий покупцю в інший спосіб (на електронну пошту, мобільний телефон тощо).

У разі оформлення продажу товарів з післяплатою (накладений платіж) необхідність застосування РРО/ПРРО залежить від умов договору між продавцем та перевізником.

Обов’язок продавця передавати товар покупцеві вважається виконаним в момент здачі товару перевізникові або організації зв’язку для доставки покупцеві (частина 2 статті 664 Цивільного кодексу України).

Продавець у такому випадку вкладає в поштове відправлення документи на товар (товарний чек, накладна тощо).

В подальшому розрахунки за товар здійснюються між перевізником та продавцем згідно з договором між продавцем та перевізником.

Якщо перевізник перераховує кошти продавцю на поточний рахунок, РРО/ПРРО не застосовується, в іншому випадку продавець зобов’язаний видати фіскальний чек на товар покупцю шляхом надіслання на електронну пошту, мобільний телефон тощо.

Питання:  Місце проведення розрахунків (РРО/ПРРО)?

Відповідь: відповідно до ст. 2 Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»  із змінами та доповненнями, місце проведення розрахунків - місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

Питання:  QR-код у фіскальному касовому чеку?

Відповідь: У відповідності до норм законодавства про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (із змінами та доповненнями), фіскальний касовий чек на товари (послуги) (далі – фіскальний касовий чек) має містити реквізити, зокрема, QR-код, який містить у собі код автентифікації повідомлення (МАС) цього чеку, дату і час здійснення розрахункової операції, фіскальний номер касового чека/фіскальний номер електронного касового чека, суму розрахункової операції, фіскальний номер реєстратора розрахункових операцій фіскальний номер програмного РРО.

До 01 серпня 2021 року РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО та які не перебували на обліку в контролюючих органах до дня набрання чинності Наказу № 306, за наявності технічних можливостей мають бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) з метою забезпечення можливості виконання всіх вимог до форми і змісту розрахункових документів, QR-код у фіскальному касовому чеку зазначається у разі наявності в РРО відповідного програмного забезпечення.