Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Миколаївські податківці нагадали про старт деклараційної кампанії 2022 під час зустрічі з громадянами

, опубліковано 13 січня 2022 о 11:25

В Миколаївській ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області відбулась зустріч з платниками податків щодо декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році.

Так, начальник Миколаївської ДПІ Людмила Старник нагадала присутнім, що  з 01 січня 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році.

Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік за  новою формою, яка затвердженна наказом Міністерства фінансів України від 17 грудня 2020 року №783 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859» зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2022 року громадяни, котрі отримали доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. Зокрема,  подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі - Декларація) повинні громадяни, які протягом 2021 року отримували:

доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;

доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

доходи від продажу інвестиційних активів;

іноземні доходи;

в інших випадках, передбачених законодавством.

Платник податків може подати декларацію про майновий стан і доходи за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку. У разі надсилання декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.

Для зручності  платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

Наприкінці зустрічі, платникам податків було рекомендовано звертати увагу на інформаційні стенди в Центрі обслуговування платників, де постійно розміщується актуальна інформація з питань податкової амністії.