Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Керівник Овідіопольської ДПІ зустрівся з головою Таїровської ТГ

, опубліковано 14 січня 2022 о 14:55

Начальник Овідіопольської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області Олександр Чегурко провів зустріч з головою Таїровської селищної територіальної громади Тимуром Хасаєвим.

Предметом зустрічі стало обговорення питань, що стосуються змін в законодавстві, зокрема в застосуванні РРО/ПРРО, веденні обліку товарних запасів, декларування доходів, отриманих протягом 2021 року, особливостей одноразового добровільного декларування.

Олександр Чегурко повідомив, що з 01 січня 2022 року значно розширилося коло суб’єктів господарювання (фізичних осіб-підприємців), які мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО) - обов’язковим стало застосування РРО та/або ПРРО для платників єдиного податку другої-четвертої груп.

Відповідно до вимог п.296.10 ст.296 ПК України РРО або ПРРО не зобов’язані застосовувати лише платники єдиного податку першої групи.

Платники можуть скористатися послугою реєстрації РРО/ПРРО в режимі онлайн за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника податків» шляхом подання заяви за формою №1-РРО або №1-ПРРО.

Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом МФУ від 03.09.2021 № 496. Фізичні особи - підприємці, що використовують спрощену систему оподаткування, не є при цьому платниками ПДВ, та не здійснюють продаж технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння, не зобов'язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами для цілей контролю за дотриманням законодавства у сфері застосування РРО.

Відповідаючи на запитання щодо одноразового добровільного декларування, Олександр Чегурко пояснив, які саме фізичні особи можуть бути та які не можуть бути декларантами одноразового декларування, а також які активи слід декларувати та які відомості слід зазначати в одноразовій спеціальній декларації, ставки та строки сплати збору з одноразового добровільного декларування.

Учасники зустрічі обговорили спільні заходи, направлені на залучення громадян до декларування доходів, отриманих протягом 2021 року, одноразового добровільного декларування, а також пошуку резервів для наповнення місцевого бюджету.