Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про одноразове (спеціальне) добровільне декларування під час «гарячої лінії»

, опубліковано 14 січня 2022 о 08:48

Південним відділом податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему: «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування».

На питання платників відповідала головний державний інспектор відділу Рулевська Лілія Володимирівна.

Питання:

Фізична особа володіє коштами, які розміщенні на депозитному банківському рахунку, чи необхідно подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію?

Відповідь:

У разі якщо фізична особа володіє коштами, які розміщенні на депозитному (вкладному) банківському рахунку, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, то така особа має можливість задекларувати такі кошти шляхом подання Декларації та сплатити збір з одноразового добровільного декларування за відповідною ставкою.

Питання:

Чи має право ФО, яка отримувала доходи від здійснення підприємницької діяльності, без державної реєстрації її як ФОП та відповідно без сплати податків, надати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію?

Відповідь:

Якщо фізична особа має активи одержані (набуті) за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні, з яких не було сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори в періоди до 01 січня 2021 року, та щодо таких активів не розпочато досудове розслідування або судове провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 212, 212 прим. 1, а так само ст. 366 (щодо документів податкової та/або фінансової звітності, митних декларацій, податкових накладних, первинних документів, іншої звітності з податків, зборів (обов’язкових платежів), ст. 367 (якщо кримінальне правопорушення пов’язане з порушенням вимог податкового, митного, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи) ККУ, то така особа може самостійно прийняти рішення щодо подання Декларації.