Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про одноразове декларування під час «гарячої лінії»

опубліковано 26 листопада 2021 о 11:15

Південним відділом податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему: «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування».

Платники отримали відповіді на такі запитання:

Запитання: Грошова вартість активів визначена в іноземній валюті, що є базою для нарахування збору з одноразового добровільного декларування?

Відповідь: Якщо грошова вартість активів визначена в іноземній валюті, то база такого активу зазначається у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації у гривні за офіційним курсом національної валюти до відповідного виду валютних цінностей, визначеним Національним банком України станом на дату подання одноразової (добровільної) декларації (п. 7 підрозділу 9-4 розділу ХХ Податкового кодексу України – далі ПКУ).     

Запитання: Яка ставка збору з одноразового добровільного декларування застосовується фізичною особою до закордонних активів, у разі, якщо декларація буде подана до 1 березня 2022 року?

Відповідь: У разі подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації у період з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року замість 9 відс. застосовується ставка збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування в розмірі 7 відс. Як альтернативу, платник податків може обрати ставку 9,5 відс. зі сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно (п.19 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Запитання: Фізична особа є власником коштовних марок та монет, що є базою для нарахування збору з одноразового добровільного декларування?

Відповідь: У разі, якщо фізична особа є власником коштовного майна, яке придбано за рахунок коштів, з яких податки не були сплачені, то базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування є витрати на придбання зазначених активів або їх оціночна вартість, тобто база визначається платником самостійно(п.4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).