Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про деякі аспекти одноразового (спеціального) добровільного декларування під час «гарячої лінії»

, опубліковано 22 листопада 2021 о 11:41

Податківцями Південного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему: Одноразове (спеціальне) добровільне декларування; фахівці давали відповіді на запитання громадян:

Запитання:

Платник податків отримав квартиру у спадок від матері, чи потрібно подавати одноразову добровільну декларацію?

Відповідь:

Якщо об’єкти рухомого або нерухомого майна були отримані у спадок (подарунок) від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення, то подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію платнику податків не потрібно за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації.

Запитання:

Яка ставка збору з одноразового добровільного декларування застосовується фізичною особою до закордонних активів, у разі, якщо декларація буде подана до 1 березня 2022 року?

Відповідь:

У разі подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації у період з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року замість 9 відсотків застосовується ставка збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування в розмірі 7 відсотків. Як альтернативу, платник податків може обрати ставку 9,5 відсотків зі сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно (абз. п’ятий та шостий п.19 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Запитання:

Платником податку при поданні «Нової звітної декларації» з одноразового добровільного декларування було змінено податкову адресу. За якими реквізитами платник має сплатити збір?

Відповідь:

Після отримання від платника «Звітної»/«Звітної нової»/ «Уточнюючої» одноразової (спеціальної) добровільної декларації в Електронний кабінет платнику буде направлено повідомлення щодо реквізитів для сплати сум збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування за відповідною територією із зазначенням згенерованого QR-коду за кодом платежу 11011100.

У разі якщо платником була змінена адреса відповідно до «Нової звітної» або «Уточнюючої» Декларації платнику буде направлено повідомлення з оновленими реквізитами для сплати суми Збору.

В Електронному кабінеті забезпечено автоматичне заповнення платіжного доручення на підставі даних платника.