Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В центрі зайнятості відбулась зустріч Роздільнянських податківців з громадянами

, опубліковано 09 вересня 2021 о 08:53

В Роздільнянському районному центрі зайнятості пройшла зустріч з громадянами з питань легалізації виплати заробітної плати найманим працівникам, дотримання вимог трудового законодавства суб’єктами господарювання та запровадження одноразового добровільного декларування.

В заході взяла участь начальник Роздільнянської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області Наталія Козовякіна, яка зазначила, що ключовими факторами, які впливають на повноту надходжень податку на доходи фізичних осіб до бюджетів усіх рівнів залишається офіційне оформлення робітників та рівень середньої заробітної плати.

Так, згідно  з абзацами першим - четвертим постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» (далі - Порядок № 413), повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до Порядку № 413.

Своєчасне оформлення трудових відносин – це запорука фінансової стабільності бізнесу. До того ж, фінансові ризики і наслідки використання незадекларованої праці значно перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин із працівниками відповідно до законодавства.  З іншого боку передбачена відповідальність за порушення встановлених строків виплати заробітної плати.

 Відповідно до ст. 265 Кодексу законів про працю Україні (далі – КЗпП) роботодавці несуть фінансову відповідальність у вигляді штрафу за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Отже, роботодавцям необхідно працювати у правовому полі, виконуючи норми законодавства про працю.

Крім того, очільниця Роздільнянської ДПІ  повідомила присутнім, що 21 липня 2021 року набрав чинності Закон України від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (далі – Закон № 1539).

З 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 проводиться кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування громадянами України активів (розміщених на території України та/або за її межами), які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування відбувається шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації до Державної податкової служби України через приватну частину Електронного кабінету у розділі «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація».

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування – це одноразовий обов'язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору (визначених підрозділом, та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть наступні категорії декларантів:

– фізичні особи – резиденти, (у тому числі самозайняті особи);

– фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до цього Кодексу є чи були платниками податків. Тут маються на увазі податки, які підлягають сплаті фізичною особою особисто чи через податкового агента із зазначених доходів.

Податківець звернула увагу, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування доходів є правом, а не обовʼязком громадянина. Виключно за власним бажанням особа може задекларувати свої активи, які раніше не були оподатковані.