Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання щодо запровадження одноразового добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету

, опубліковано 20 вересня 2021 о 09:24

Податківці  Ширяївської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області провели зустріч з громадянами, на якій було надано відповіді на питання щодо запровадження одноразового  добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

Нещодавно прийнятим Законом України від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету»(далі - Закон) надано можливість легалізувати майно і статки.

Даний Закон дозволяє з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року провести одноразове добровільне декларування активів осіб, які ухилялися від сплати податків, що дасть можливість  вільно розпоряджатися майном, уникаючи санкцій. Для цього потрібно подати декларацію та сплатити збір, розмір якого залежить від розміщення активів. Найменша ставка складає 2,5 відсотка – вона стосуватиметься тих, хто має облігації внутрішньої державної позики. Трохи більше – 5 відсотків, доведеться сплатити за майно чи кошти, розміщені в Україні. Найвища ставка передбачена для власників активів за кордоном – 9 відсотків.

Крім того, передбачено розстрочення сплати збору трьома рівними частинами, але за більш вищими ставками – максимум 11,5 відсотка. На сьогодні це набагато менше від передбачених 18 відсотків податку на доходи фізичних осіб та 1,5 відсотка військового збору.

Валентина Татарчук звернула увагу, що при несплаті або сплаті в неповному обсязі суми збору, зазначеної в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, у встановлений строк одноразова (спеціальна) декларація вважається неподаною та на декларанта не поширюються передбачені державні гарантії та звільнення від відповідальності.