Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості сплати земельного податку громадянами у 2021 році

, опубліковано 30 липня 2021 о 11:00

Ренійська державна податкова інспекція Головного управління ДПС в Одеській області нагадує, що порядок сплати земельного податку визначено у розділі ХІІІ  Податкового Кодексу України від 02 грудня 2010р. № 2755 зі змінами та доповненнями (далі - Кодекс).

Платниками податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Об’єктами оподаткування земельним податком є:

- земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні;

- земельні частки(паї), які перебувають у власності.

Облік фізичних осіб - платників податку і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки щороку до 1 травня.

Базою оподаткування є:

нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації; площа земельних ділянок , нормативну грошову оцінку яких не проведено.

Рішення рад щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду,в якому планується застосування нормативної грошової оцінки земель або змін(плановий період).В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

Згідно Кодексу ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено,  встановлюється у розмірі не більше 3% від їх нормативної  грошової оцінки, для земель загального користування – не більше 1% від їх нормативно грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3% та не більше 1% від їх нормативно грошової оцінки.

Ставка податку встановлюється у розмірі не більше 12% відсотків від їх нормативно грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів  господарювання ( крім державної та комунальної форми власності).

Статтею 281 Кодексу визначено пільги  щодо сплати земельного податку для фізичних осіб. Так від земельного податку звільняються:

- інваліди першої і другої групи;

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

- пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб пунктом 281.1 цієї статті, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Нарахування фізичним особам сум земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 01 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Земельний податок або орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (до 30 серпня 2021 року).