Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Любашівська ДПІ круглий стіл: Про повернення помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов’язань та пені

, опубліковано 16 липня 2021 о 17:35

Фахівці Любашівської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області звертають увагу на те, що нараховані і сплачені суми податків, зборів та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску обліковуються в інтегрованих картках платників (далі - ІКП). Картки відкриваються органами ДПС за кожним платником та кожним видом платежу. Облік нарахованих і сплачених сум ведеться автоматично.

Кожна ІКП узгоджується з певним бюджетним рахунком або рахунком для зарахування єдиного внеску. Таким чином сплачена вами сума буде відображена у вашій ІКП тільки у разі вказання у платіжному документі коректного рахунку.

У разі помилкової або надмірної сплати кожен платник у відповідності до статті 43 Податкового кодексу України має право на повернення таких коштів або ж перерахування їх на інший бюджетний рахунок.

Обов’язковою умовою для здійснення такої процедури є подання платником податків заяви про таке повернення, в якій зазначає напрям перерахування коштів:

- на поточний рахунок платника податків в установі банку;

- на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету;

- повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунків в банку.

У разі повернення надміру сплачених сум з ПДВ, зарахованих у Системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА ПДВ), такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника у СЕА ПДВ або на поточний рахунок в установі банку.

З метою повернення платникам податків помилково або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені платник подає до податкової служби заяву за ідентифікатором форми F/J 1302001.

У ній обов’язково необхідно зазначати:

назву помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу;

суму;

дату сплати;

напрям(и) перерахування помилково та/або надміру сплачених коштів, що повертаються.

До заяви бажано додати копію платіжного документа, на виконання якого помилково або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету.

Подання заяви на повернення коштів через Електронний кабінет здійснюється наступним чином.

У головному меню в розділі  «Заяви, запити для отримання інформації» із запропонованого переліку вибрати форму Заяви про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені (J1302001 – для юридичних осіб або F1302001 – для фізичних осіб).

Після заповнення запропонованих реквізитів Заяви необхідно зберегти, накласти електронний підпис та відправити до територіального органу ДПС.

Крім того, платникам постійно нагадують, що повернення помилково та/або надміру сплачених коштів можливо лише протягом 1095 днів від дати їх сплати та за умови відсутності у платника податкового боргу.

У разі виникнення питань щодо рахунків для сплати податкових зобов’язань, правильності заповнення  заяви про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені платники податків можуть звернутись до Центру обслуговування платників Любашівської ДПІ за адресою: 66502, смт. Любашівка, вул. Зоряна, 11 або за номером тел. (04864) 2-19-89,  (04864)3-37-05,  (04864)3-37-07

Скористатся послугами Електронного кабінету можна за посиланням (https://cabinet.tax.gov.ua), зоокрема перевірити стан розрахунків з бюджетом, дізнатися про наявність у нього податкового боргу.