Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Налагодження співпраці Любашівської ДПІ з представниками територіальних громад

, опубліковано 15 липня 2021 о 17:12

У рамках співпраці з представниками територіальних громад проведена робоча зустріч начальника Любашівської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області Інни Грекул з заступником голови Любашівської ТГ Людмилою Мокряк.

Основними питаннями, які обговорювалися на зустрічі - це пошук додаткових резервів наповнення місцевих бюджетів, своєчасне обчислення та  справляння плати за землю.

Керівник податкової, зазначила, що одним із резервів є проведення інвентаризації земельних ділянок, звірка чинних договорів оренди та виявлення неоформленого землекористування на території Любашівської ТГ.

Нагадуємо, що згідно з Податковим кодексом України плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, а підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, повинні до 01 лютого подавати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 01 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни, проводити роботу щодо необхідності своєчасного оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки.

Базою оподаткування плати за землю є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації. Тому своєчасність прийняття органами місцевого самоврядування рішень про затвердження технічної документації з оцінки земельної ділянки є запорукою належного рівня надходжень податків до місцевих бюджетів, зокрема плати за землю.

За результатами наради окреслені плани спільних дій, реалізація яких сприятиме залученню додаткових джерел надходження.