Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час «гарячої лінії» роз’яснені питання декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році

, опубліковано 02 березня 2021 о 16:35

В Південному відділі  податків  і  зборів  з  фізичних  осіб та  проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2020 року.

Платників податків цікавили питання, пов’язані з декларуванням доходів у вигляді успадкованого майна.

Питання: Платник податків у звітному році, отримав дохід у вигляді успадкованого майна від особи, яка не є членом сім'ї першого та другого ступеня споріднення. Чи виникає обов’язок щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи? Які граничні строки сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік?

Відповідь: Відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні доходів не від податкових агентів.

До таких доходів відносяться, зокрема, успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення.

Фізичні особи – резиденти, які отримують спадщину від фізичної особи – резидента, але не відносяться до членів сім'ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % та військовий збір за ставкою 1,5 % від вартості об’єкта спадщини.

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується зобов’язані подати до контролюючого органу за місцем реєстрації, податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, у якій включити суми таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу й визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та з військового збору.

Річна декларація про майновий стан і доходи за 2020 рік подається до 30 квітня 2021 включно.

Відповідальність за несвоєчасну сплату податку (збору) передбачена статтею 124 Податкового кодексу України.

З актуальною інформацією щодо декларування доходів громадян можна ознайомитися на субсайті Територіальних органів ДПС в Одеській області вебпорталу ДПС в банері «Деклараційна кампанія 2021» за посиланням https://od.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2021/.