Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час «гарячої лінії» про кампанію декларування доходів громадян

, опубліковано 10 червня 2020 о 11:02

В Великомихайлівській ДПІ Южненського управління Головного управління ДПС в Одеській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Деклараційна кампанія 2020».

З платниками податків спілкувався начальник Великомихайлівської ДПІ Южненського управління Головного управління ДПС в Одеській області Дмитро Голіченко.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на актуальні питання, які надійшли від платників податків.

 

Питання: Чи продовжено терміни подачі декларації про майновий стан і доходи в  2020 році у зв’язку з карантином?

Відповідь: Так. Законом України від 17 березня 2020 року №533 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання, виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» термін подання річної декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік продовжено до 01 липня 2020 року. При цьому, суму податкового зобов’язання, визначену платниками в декларації, необхідно сплатити до 01 жовтня 2020 року.

 

Питання: Чи оподатковуються кошти, отримані з джерел за межами України?

Відповідь: Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб - отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, та оподатковується за ставкою 18 %.

У разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

У разі відсутності у платника податку на доходи фізичних осіб  підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до ст. 13 ПКУ, такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання декларації про майновий стан і доходи до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк декларації про майновий стан і доходи платник податків несе відповідальність, встановлену ПКУ та іншими законами.

Не зараховуються у зменшення суми річного податкового зобов’язання платника ПДФО:

а) податки на капітал (приріст капіталу), податки на майно;

б) поштові податки;

в) податки на реалізацію (продаж);

г) інші непрямі податки незалежно від того, чи належать вони до категорії прибуткових податків або вважаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав.

Сума податку з іноземного доходу платника податку на доходи фізичних осіб – резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника ПДФО відповідно до законодавства України.

 

Питання: Чи передбачена відповідальність за неподання або несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи?

Відповідь: Несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено п. 120.1 ст. 120 ПКУ, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень.

Крім того, відповідно до статті 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення (зі змінами) за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Питання: Чи необхідно сплачувати податки з доходу від продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Відповідь: Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об'єкт незавершеного будівництва таких об'єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

 

Питання: Яким чином подається декларація про майновий стан і доходи?

Відповідь: Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подання податкової декларації про майновий стан і доходи: особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна. 

З детальним роз’ясненням подання декларації про майновий стан і доходи через «Електронний кабінет», можна ознайомитися переглянувши Відеоурок за посиланнями:

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html

https://www.youtube.com/watch?v=YOhECvfE0Z4

https://www.facebook.com/107383900636180/videos/1407838859418