Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Північному управлінні відбулась «гаряча лінія» з питань декларування громадянами доходів, отриманих у 2019 році

, опубліковано 17 лютого 2020 о 13:48

На питання громадян відповідала заступник начальника Північного управління у м. Одесі Головного управління ДПС в Одеській області – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Ірина Пустова.

За словами Ірини Пустової найбільш актуальними питаннями були щодо громадян, хто отримував, зокрема:

- доходи не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). Це, наприклад, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам;  успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір;

- доходи від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До них відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також інвестиційних доходів;

- іноземні доходи.

Граничний термін подання декларації за звітний (податковий) 2019 рік – 30 квітня 2020 року.

При декларуванні доходів платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи.

Він може зробити це особисто або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;  подати засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Також, відповідно до статті 166 Податкового кодексу України, платники податків мають право задекларувати право на податкову знижку шляхом подання декларації про майновий стан і доходи до 31.12.2020 року.

У разі необхідності громадяни можуть отримати безкоштовні консультації та практичну допомогу у заповненні декларації у Центрах обслуговування платників Північного управління у м. Одесі  Головного управління ДПС в Одеській області за адресами: Малиновська ДПІ - м.Одеса, вул. Стовпова, 17; Суворовська ДПІ - м. Одеса, вул. Ак. Заболотного, 38а.