Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Одесі відбулася зустріч з підприємствами аграрного сектору

, опубліковано 09 вересня 2022 о 16:28

В рамках дії регіональної комунікаційної податкової платформи, за ініціативи Всеукраїнської Аграрної Ради, фахівцями Головного управління ДПС в Одеській області проведено зустріч для представників бізнесу з питань, пов’язаних з врахуванням/неврахуванням податковим органом таблиць даних платника податків.

У заході взяли участь начальник управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління ДПС в Одеській області Юрій Вдовиченко та представники сільськогосподарських підприємств Одещини.

Як зазначив Юрій Вдовиченко, одним з документів, які свідчать про специфіку діяльності підприємства, є таблиця даних платника ПДВ.

Механізм подання таблиці даних передбачено пунктами 12-16 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 №1165.

Таблиця з поясненнями розглядається комісією регіонального рівня протягом п'яти робочих днів та приймається рішення про її врахування або неврахування.

Посадовець також повідомив, що ДПС має достатньо механізмів для виявлення та протидії податковим ризикам на ранніх етапах для недопущення розповсюдження ймовірно ризикового податкового кредиту з ПДВ.

Одним з таких механізмів є поглиблений аналіз підприємств, які подають до ДПС таблиці даних з метою уникнення зупинки реєстрації податкових накладних, які ймовірно відповідають критеріям ризиковості. Тобто шляхом подання таблиці даних окремі суб'єкти здійснюють реєстрацію податкових накладних на реалізацію товарно-матеріальних цінностей відмінних від придбаної номенклатури або по ланцюгу не прослідковується постачання такого товару.

Формально оформлені (складені) первинні документи  та/або сплата грошових коштів не може слугувати підставою для формування даних податкового обліку за відсутності факту придбання відповідних товарів (робіт, послуг).

Подані платниками пояснення та документи мають підтверджувати і розкривати суть, внутрішню сторону господарських операцій, їх справжність, економічну вигоду (виправданість, ризик) і ділову мету.

Головне управління ДПС в Одеській області готове надавати кваліфіковану допомогу на звернення платників податків, використовуючи різні формати взаємодії. Один з таких форматів співпраці – комунікаційна податкова платформа.

Детальніше за посиланням https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/603494.html.