Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Юлія Шадевська: З 01 вересня 2021 року в Україні розпочалася кампанія з одноразового (спеціального) добровільного декларування громадянами своїх активів

, опубліковано 25 жовтня 2021 о 08:00

Невід’ємною складовою сильної, процвітаючої та заможної держави є високий рівень сумлінної сплати податків та соціальної відповідальності громадян.

З 01 вересня 2021 року в Україні розпочалася кампанія з одноразового (спеціального) добровільного декларування громадянами своїх активів про це під час брифінгу розповіла начальник Головного управління ДПС в Одеській області Юлія Шадевська.

Про основні аспекти декларування, хто повинен декларувати свої активи, які активи підлягають декларування говоримо з начальником Головного управління ДПС в Одеській області Шадевською Юлією Леонідівною.   

Питання: Якими нормативними актами передбачено подання громадянами одноразової декларації, або так звана «податкова амністія»?  

Відповідь: Подання громадянами одноразової декларації, або так звана «податкова амністія» передбачено відповідними Законами України, прийняті Верховною Радою України 15 червня поточного року та які набули чинності з 21 липня 2021 року.

(Закони України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ та № 1542-ІХ)

Нормативно правові акти створюють стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, та сприятиме залученню в економіку України додаткових ресурсів.

Проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб вже розпочато з 01 вересня 2021 року та триватиме до 01 вересня 2022 року.

Також, хотіла б звернути увагу, що не вважатиметься умисним ухиленням від сплати податків і зборів, якщо такі діяння пов’язані з придбанням об’єктів, які громадянин вказав у одноразовій добровільній декларації та сплатив узгоджену суму збору декларування і якщо такі діяння вчинені до 2021 року.

Громадянам України надається право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 01 січня 2021 року.


Питання: Які активи повинні вказати декларанти?

Відповідь: Декларант може вказати серед активів:

валютні цінності (крім коштів у готівковій формі);

цінні папери;

рухоме та нерухоме майно, зокрема об'єкти незавершеного будівництва;

частки у майні юридичних осіб, які знаходяться в Україні чи за кордоном.

Платник податків визначає суму збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування щодо задекларованих об'єктів шляхом застосування до бази для нарахування ставки збору.

 

Питання: Які передбачені ставки податків з задекларованих активів?

Відповідь: Законодавчо передбачені наступні ставки збору:

- 2,5 % щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 01 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року;

- 5 % щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні;

- 9 % щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном.

 

Питання: В який термін повинен бути сплачено збір?

Відповідь: Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

У разі вибору декларантом у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата збору здійснюється декларантом:

–   першого платежу – протягом тридцяти календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

–   другого платежу – до 1 листопада 2023 року;

–   третього платежу – до 1 листопада 2024 року.

Форма та порядок заповнення одноразової (спеціальної) добровільної декларації затверджені наказом Міністерства фінансів України від 2 серпня 2021 року № 439       


Питання: В який спосіб громадяни подають декларацію?

Відповідь: Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається виключно декларантом в електронній формі з використанням сервісу «Електронний кабінет»

 

Питання:  Подання декларації – це право чи все ж таки обов’язок?

Відповідь: Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи.

Податкова амністія є можливістю взаємно почати відновлювати довіру між бізнесом та податковою службою.

При цьому у декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає камеральній перевірці, яку податкова служба проводить протягом 60 календарних днів, що настають за днем подання йому відповідної декларації.

 

Питання:  Чи підлягатиме перевірці дані, вказані декларантом в поданій декларації?

Відповідь: Податкова служба перевірятиме лише відповідність задекларованої інформації нормам закону, тобто:

чи має право громадянин подати таку декларацію;

чи не застосовуються до нього певні обмеження;

чи не декларуються заборонені активи.


Шановні платники податків!

Одноразове добровільне декларування – це цивілізована легалізація активів та ваша соціальна відповідальність!

Запрошуємо Вас скористатися своїм правом, задекларувати свої активи та подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію.

Зі свого боку, фахівці Головного управління ДПС в Одеській області готові надати консультаційну та інформаційну підтримку з питань декларування.

У разі виникнення питань, будемо раді Вас бачити в Центрах обслуговування платників.

З актуальними матеріалами з питань подання декларації можна ознайомитися на субсайті Територіальних органів ДПС в Одеській області в розділі «Одноразове добровільне декларування», який постійно оновлюється.