Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про роботу із запитами на отримання публічної інформації, які надійшли до Головного управління ДПС в Одеській області протягом січня - вересня 2022 року

, опубліковано 19 жовтня 2022 о 17:12

З метою забезпечення прозорості та відкритості своєї діяльності, реалізації права кожного на доступ до публічної інформації, надання інформації за запитами відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон) Головним управлінням ДПС в Одеській області забезпечено розгляд документів щодо надання публічної інформації відповідно до Закону, які надійшли поштою, електронною поштою, факсом, телефоном.

З початку 2022 року до Головного управління ДПС в Одеській області надійшло 152 запити на отримання публічної інформації.

Відповідно до частини 1 статті 20 Закону України від 13 січня 2011 року №2939-VІ «Про доступ до публічної інформації» опрацьовано 152 запити, з яких:

задоволено 127 запитів (83,5 відс. від загальної кількості запитів);

відмовлено по 24 запитам (15,8 відс. від загальної кількості запитів);

перенаправлено за належністю  1 запит (0,7 відс. від загальної кількості запитів);

За типом надходження: 97 запитів (63,8 відс.) - надійшло електронною поштою, 18 запитів (11,8 відс.) – надійшло нарочно, 37 запитів (24,4 відс.) - надійшло поштою.

Від фізичних осіб надійшло 70 запитів (46,1 відс.), від юридичних осіб - 82 запита (53,9 відс.).

Запитувачі, зокрема зверталися з проханням надати інформацію щодо: включення підприємств до переліку ризикових;

відповідність/невідповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку;

нарахування та сплати суб’єктами господарювання податків;

щодо діяльності фізичних осіб-підприємців та підприємств, копій документів.

З метою поліпшення інформаційного обміну з платниками податків при Головному управлінні ДПС в Одеській області діє електронна поштова скринька оd.public@tax.gov.ua, запити на публічну інформацію з якої протягом кожного робочого дня приймаються працівниками контролюючого органу.

Крім того, Головним управлінням ДПС в Одеській області для забезпечення прозорості діяльності здійснює оприлюднення публічної інформації у формі 4 наборів відкритих даних на "Єдиному державному webпорталі відкритих даних", data.gov.ua та субсайті "Територіальні органи ДПС в Одеській області".

 

До уваги запитувачів!

 

З моменту набрання чинності Закону України «Про доступ до публічної інформації» можна визначити основні аспекти реалізації цього Закону, які заслуговують на окрему увагу.

1. Запитувачі інформації ототожнюють такі поняття як запит на отримання публічної інформації, звернення та надання податкової консультації, при цьому дані категорії звернень є різними за наступними ознаками:
- правовими підставами;
- визначенням понять;

- формами;

- строком розгляду;
- змістом;
- вимогами оформлення;
- оплатністю тощо.

2. Згідно із частиною другою статті 2 Закону України «Про доступ до публічної інформації» цей Закон не поширюється на відносини у сфері звернень громадян, які регулюються спеціальним законом, а саме: Законом України «Про звернення громадян».

3. Листи, які за змістом є зверненнями громадян (пропозиції, заяви, скарги тощо), мають бути оформлені з дотриманням вимог Закону України «Про звернення громадян».

4. Запит на отримання публічної інформації має відповідати вимогам статей 1 та 19 Закону України  «Про доступ до публічної інформації».