Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Одещини продовжують здійснювати контроль за суб’єктами господарювання, які проводять діяльність у сфері громадського харчування

, опубліковано 21 березня 2024 о 15:26

Головним управлінням ДПС в Одеській області продовжуються заходи податкового контролю в частині виявлення порушень в сфері громадського харчування та належного оформлення трудових відносин з найманими працівниками.

Так, у ході проведення фактичної перевірки одного із закладів громадського харчування, фахівцями відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області встановлено ряд порушень, зокрема щодо проведення розрахункових операцій без застосування програмного реєстратора розрахункових операцій та видача розрахункового документа не встановленої форми, що є порушенням п.1, п.2 ст.3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265).

Крім того, фізичною особою – підприємцем, в порушення п.63.3 ст.63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (із змінами та доповненнями), своєчасно не подано до податкового органу «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність» (форма № 20-ОПП), яка  подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, що у повідомленні за формою № 20-ОПП надається інформація про всі об'єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

Також, встановлено, що розрахунки з покупцями здійснювалися продавцем-касиром даного закладу, з яким платником податків вчасно не оформлено трудові відносини, що є порушенням ст.24 Кодексу законів про працю України та Постанови КМУ від 17.06.2015 № 413 в частині несвоєчасного надання до органів ДПС «Повідомлення про прийняття працівника на роботу».

За результатами розгляду матеріалів перевірки до порушника застосовано штрафні (фінансові) санкції у розмірі 279,22 тис. гривень.

Південним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці буде вирішено питання щодо притягнення до відповідальності суб’єкта господарювання за порушення трудового законодавства.

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує платникам податків щодо обов’язку дотримуватися вимог чинного законодавства, в тому числі щодо проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг та обов’язкове оформлення належним чином трудових відносин з працівниками, що в подальшому допоможе уникнути штрафів.