Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Семінар для представників Об’єднання організацій роботодавців Одеської області

, опубліковано 16 лютого 2022 о 16:59

Темою для чергового семінару, який відбувся в режимі онлайн (з використанням програмного ІТ-продукту «Zoom») стали питання, пов’язані із застосуванням РРО та/або ПРРО з 01 січня 2022 року.

У заході взяли участь заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Іван Купка, заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області Юрій Реут, а також головні державні інспектори відділу обліку платників та об’єктів оподаткування, ведення реєстрів і реєстрації за окремими видами податків, розгляду звернень державних органів управління електронних сервісів Головного управління ДПС в Одеській області Євгенія Алімова та Тетяна Головко.  

«Фіскалізація розрахунків - це, перш за все, спрощення ведення бізнесу для самого підприємця, робота в правовому полі, захищеність законодавством як самих фізичних осіб – підприємців, так і покупців», - зазначив Іван Купка, звертаючись до платників податків.

Посадовець нагадав, що з 01 січня 2022 року закінчився перехідний період (пункт 61 підрозділу 10 Розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України) і застосування РРО та/або ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп є обов’язковим. При цьому, відповідно до вимог пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України РРО та/або ПРРО не застосовують платники єдиного податку першої групи.

Спілкуючись с платниками податків, Юрій Реут особливу увагу приділив вимогам Наказу Міністерства фінансів від 03.09.2021 року № 496 «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку».

Так, товарний облік зобов'язані вести фізичні особи – підприємці, які реалізують товари та здійснюють розрахункові операції на загальній системі оподаткування, платники єдиного податку третьої групи – платники ПДВ та підприємці платники єдиного податку будь-якої групи, які здійснюють торгівлю:

-         технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту;

-         лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

-          ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Фізичні особи - підприємці здійснюють облік товарних запасів шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів. При цьому заборонено продаж товарів, на які в місцях продажів таких товарів (господарських об'єктах) відсутні первинні документи і записи у формі обліку про такі первинні документи.

Вести облік товарних запасів фізична особа – підприємець може на власний вибір - у паперовій або в електронній формі. Первинні документи, на підставі яких внесено записи до форми ведення обліку товарних запасів, є обов'язковими додатками до такої форми. Внесення даних до форми ведення обліку товарних запасів щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.

Крім того, Юрій Реут звернув увагу, що з 01 січня 2022 року санкції, визначені пунктом 1 статті 17 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями, далі – Закон № 265/95-ВР) застосовуються у таких розмірах:

100 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;

150 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

В той же час, вдвічі зменшено штрафну санкцію за реалізацію не облікованих у встановленому порядку товарів, та/або не надання під час проведення перевірки документів, які підтверджують облік товарів для тих суб’єктів господарювання, які відповідно до законодавства зобов’язані такий облік вести.

Питання щодо реєстрації та застосування ПРРО висвітлили Євгенія Алімова та Тетяна Головко, які зазначили, що до застосування ПРРО можуть перейти за власним бажанням будь-які суб’єкти господарювання.

Законодавством не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання ПРРО наряду з класичним  РРО. Тобто, суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій відповідно до вимог Закону № 265/95-ВР.

У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати ПРРО замість апаратного РРО, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.

 ПРРО можна встановити на смартфон, планшет, комп’ютер чи інший будь-який гаджет, який має операційну систему та підключення до Інтернет.

Детально з інформацією щодо застосування РРО та/або ПРРО можна ознайомитися в банері «Програмні РРО» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/pitannya-dnya-schodo-zastosuvannya-rro-prro/

Корисні посилання:

-         відеоуроки щодо реєстрації ПРРО та відеоінструкція щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців;

-         відеоуроки щодо формування електронної печатки для ПРРО;

-         покрокові інструкції зі встановлення та налаштування ПРРО та фіскальний додаток;

-          покрокова відеоінструкція «Як завантажити програмне забезпечення ПРРО Каса»;

-          щодо обов’язку програмування та відображення в чеках РРО/ПРРО кодів згідно з УКТ ЗЕД;

-          контактні дані посадових осіб Головного управління ДПС в Одеській області, відповідальних за зворотній зв'язок серед ФОП щодо застосування РРО та обліку товарних запасів.