Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Юлія Шадевська взяла участь в нараді з питань аграрного розвитку, земельних відносин та оподаткування

, опубліковано 10 вересня 2021 о 19:30

Нарада відбулася під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка за участі голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького та голів територіальних громад регіону.

Роман Лещенко подякував керівництву Одещини за допомогу й сприяння у відновленні Міністерства аграрної політики, а також за внесок у рекордний врожай.

Нагадаємо, Одещина є лідером із намолоту зерна – це понад 4 млн тонн.

 «Завдяки загальним показникам врожайності ми зможемо забезпечити і стабільність національної валюти та сталий економічний розвиток із точки зору сталої економічної безпеки. Дуже важливо у період, коли у світі ціни зростають на все – від енергоносіїв до продуктів харчування, – мати можливість забезпечити продовольчу безпеку в середині країни з точки зору ціноутворення», – зазначив Роман Лещенко.

Під час наради обговорювалися напрями взаємодії органів місцевого самоврядування з органами державної виконавчої влади з питань аграрного розвитку, земельних відносин та оподаткування.

Метою проведення наради стало, перш за все, отримання зворотного зв’язку від новоутворених територіальних громад та органів влади Одеського регіону з питань, що потребують врегулювання та забезпечення сталого наповнення місцевих скарбниць.

Учасники обговорили, зокрема, норми проектів нормативно-законодавчих актів, які направлені на забезпечення додаткових надходжень плати за землю, податку на доходи фізичних осіб із сум орендної плати, яка виплачується громадян, що надають свої земельні паї в оренду фермерам, а також виведення з «тіні» заробітних плат працівників, зайнятих в сфері сільського господарства.

На регіональному рівні, Головним управлінням ДПС в Одеські області забезпечено тісну співпрацю з кожною із 91 територіальною громадою регіону шляхом проведення зустрічей, участі в засіданнях робочих груп (комісій), створених при територіальних громадах, надання, на постійній основі, консультативної та інформаційної підтримки в питаннях формування дохідної частини місцевих бюджетів.

Результатом такої співпраці є стала позитивна динаміка сплати до бюджетів громад місцевих податків і зборів (за січень – серпень сплачено 11,9 млрд грн, що на 2,6 млрд грн, або майже на третину більше, ніж за аналогічний період минулого року).

При цьому, предметом для постійного обговорення залишаються питання, пов’язані з залученням додаткових резервів сплати місцевих податків і зборів.

Так, зокрема, завдяки взаємодії та оперативному реагуванню територіальних громад на запити Головного управління ДПС в Одеській області, організовано та проведено звірку по платникам земельного податку, а до місцевих бюджетів додатково надійшло майже 43 млн гривень. Такі ж приклади мають місце й в питаннях погашення податкового боргу, легалізації зайнятості населення, виведення з «тіні» заробітних плат тощо.

Робота з територіальними громадами Одеського регіону триватиме й надалі, адже саме через діалог та співпрацю, органи влади на місцях матимуть можливість для фінансування програм соціально-економічного розвитку територій.